Veličina slovaAAA

NaslovnaIzvori financiranjaProgrami Unije

Sedmi okvirni program za istraživanje, tehnološki razvoj i demonstracijske aktivnosti (FP7)


Okvirni program (FP) je glavni program Europske unije koji financira istraživanje i tehnološki razvoj.

Trenutno je aktualan FP7, Sedmi okvirni program (Seventh Framework Programme) koji traje od 2007. do 2013., a raspolaže budžetom od oko 50 milijardi eura.

Okvirni programi se implementiraju od 1984. godine i do sada ih je bilo šest (FP1, FP2…,FP6). Cilj Sedmog okvirnog programa (FP7) je daljnja izgradnja Europskog istraživačkog prostora (European Research Area, ERA) u smislu znanja, rasta i razvoja. Cjelokupni FP7 funkcionira na način da se raspisuju natječaji s točno definiranim kriterijima i aktivnostima.

Od 2014. godine novi program za istraživanje i inovacije pod nazivom “Horizon 2020 – the Framework Programme for Research and Innovation”, ujedinit će sve dosadašnje instrumente za financiranje istraživanja i inovacija, FP7, CIP te aktivnosti Europskog instituta za inovaciju i tehnologiju. 

Opseg i sadržaj

Kao program namijenjen ostvarivanju najširih ciljeva politike istraživanja i tehnološkog razvoja Europske Unije, FP7 se dijeli u četiri kategorije koje nazivamo specifičnim programima:

- SuradnjaPotpora međunarodnoj suradnji u istraživanjima kojima je cilj jačanje konkurentnosti europske proizvodnje. Više od polovice ukupnih sredstava u proračunu FP7 predviđeno je za 10 tematskih područja u sklopu specifičnog programa Suradnja: zdravstvo, hrana, informacijska i komunikacijska tehnologija, nanotehnologije.

- Ideje: Potpora pionirskim istraživanjima u obliku financiranja višedisciplinarnih istraživačkih projekata pojedinačnih timova.

- Ljudi: Potpora daljnjem školovanju, mobilnosti i profesionalnom razvoju istraživača.

- Kapaciteti: Potpora jačanju i optimalnom korištenju istraživačkih i inovacijskih kapaciteta diljem Europe. Osim ovih četiriju kategorija dodjeljuju se i određena sredstva Zajedničkom istraživačkom centru za nenuklearne aktivnosti.

Nadalje, svi specifični programi podijeljeni su na niz programa ili aktivnosti.

FP7 programu također su pridruženi:

- Euratom (Istraživanja u području zaštite od zračenja, fisije i fuzije)

- Joint Research Center (Zajednički istraživački centar Europske komisije) 

Tko može sudjelovati?

Na natječaje FP7 mogu se javiti odgovarajuće institucije poput

- sveučilišta

- istraživačkih centara

- trgovačkih društava - posebno mala i srednja poduzeća

- samostalni istraživači

Konzorcij predlagatelja projekta obično uključuje komplementarne članove iz sektora gospodarstva i znanosti. Većinom su za sudjelovanje u programu potrebne tri različite pravne osobe iz različitih država članica ili zemalja kandidatkinja.

Kako sudjelovati?

Pojedinci i organizacije koji žele sudjelovati u programu FP7 prijavljuju svoje projektne prijedloge javljajući se na pozive na dostavu projektnih prijedloga objavljene na službenoj internetskoj stranici programa.
Da bi se u potpunosti shvatio program i njegovo funkcioniranje, preporučuje se čitanje materijala dostupnih putem službene internetske stranice FP7. Tek kad su struktura programa i principi tematskih područja posve jasni, treba krenuti u sljedeći korak - potražiti odgovarajući poziv na dostavu projektnih prijedloga prema svojem interesnom području (tj. energija, okoliš, poljoprivreda, promet, itd.).
Na internetskim stranicama na kojima se objavljuju pozivi na dostavu projektnih prijedloga dostupan je cijeli niz važnih i korisnih dokumenata. Jedan je od najvažnijih program rada pojedinog tematskog područja u kojem se specificiraju podteme među kojima potencijalni predlagatelj bira temu svojeg projekta. Drugi je bitan dokument vodič s uputama za podnositelje prijedloga u kojem se objašnjavaju pravila i postupak prijave.
Odgovorno tijelo na nacionalnoj razini u slučaju ovog programa je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske te Poslovna inovacijska agencija Republike Hrvatske (BICRO) koji je naslijedio funkcije Hrvatskog instituta za tehnologiju od 2013. godine (u kojem je zaposlena većina nacionalnih osoba za kontakt za FP7).

Ukoliko ste zainteresirani za ovaj program, posjetite stranicu http://www.fp7.hr koja sadrži mnoštvo korisnih informacija o programu, uključujući  brošuru o FP programu na hrvatskom jeziku. Na navedenoj stranici također možete pronaći i pregled nacionalnih kontakt osoba za pojedina područja FP7.

Kalendar događanja

Uspješne priče

Vijesti iz mreže

Prikaži sve vijesti
RSS

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati obavijesti iz mreže izravno na e-mail, molimo unesite svoje podatke:
Arhivi newslettera možete pristupiti ovdje.

enterpreneurSHEp croatia
 
HAMAG BICRO TERA TEHNOPOLIS d.o.o. Tehnološki park Varaždin Ured za transfer tehnologije Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci d.o.o. (STeP Ri)

Hrvatska gospodarska komora
Europska poduzetnička mreža Hrvatske
Rooseveltov trg 2, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: een@hgk.hr

European Commission This project has been funded with support from the European Commission.
This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.