26.10.2010, 13:17

BICRO: 900 tisuća kuna za jednostavniji I SIGURNIJI način plaćanja

Zagreb, 23. rujna 2010. u prostorijama Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske – BICRO, vladine agencije za provedbu vladinih programa potpore tehnologijskom razvoju, potpisan je novi ugovor unutar programa poticanja istraživanja i razvoja – IRCRO, kojim se financijski pomaže malim i srednjim poduzećima koja žele investirati u istraživanje i razvoj kroz poslovnu suradnju sa znanstvenim ustanovama.

Za istraživačko-razvojne aktivnosti poduzeću Računi.hr d.o.o. odobreno je financiranje u iznosu od 900 tisuća kuna što čini preko 47 % ukupnih troškova projekta. Poduzeće je pokrenuo nekadašnji vlasnik Iskona gospodin Damir Sabol. Pomoć poduzeću u realizaciji projekta osigurati će Fakultet organizacije i informatike (FOI) iz Varaždina. Cilj projekta je izgradnja sustava koji omogućava jednostavniji način plaćanja na način da se zamijene računi na papiru elektroničkim verzijama računa. Razvoj interneta i internetskog bankarstva te njihova sve veća prihvaćenost u općoj populaciji stvorili su preduvjete za zamjenu papira kao sredstva komunikacije njegovim elektroničkim ekvivalentom. Moderna tehnologija će svim sudionicima u lancu (poduzećima izdavateljima računa, bankama i građanima- krajnjim korisnicima usluge) znatno olakšati život smanjivanjem nepotrebnih administrativnih aktivnosti uz značajne uštede.

Ugovor s poduzećem Računi.hr d.o.o. za financiranje projekta pod nazivom “Računi.hr - e-računi za građane" potpisali su u ime Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske direktor Dalibor Marijanović, a u ime poduzeća Računi.hr d.o.o. direktor Damir Sabol, uz nazočnost Ante Mamića direktora programa VENCRO i IRCRO. Projekt bi trebao polučiti dugoročne pozitivne učinke za buduće sudionike kojima donosi značajne uštede vremena i novca uz povećanje efikasnosti poslovanja. Zamjenom skupog i sporog procesa fizičke distribucije i dostave papirnatih računa korisnicima pozitivno se utječe na okoliš, a državnoj se upravi omogućava bolja kontrola tijeka novca i provjera urednog obračunavanja i plaćanja poreza. Jedino elektronički alati primijenjeni nad elektronički arhiviranim e-računima omogućuju efikasnu kontrolu pravilnog obračunavanja poreza i obaveznih davanja.

Vlada RH je kroz program «Poticanje poduzetništva utemeljenog na inovacijama i novim tehnologijama», čija je provedba povjerena Poslovno-inovacijskom centru Hrvatske – BICRO, uložila od 2007. godine do danas preko 175 milijuna kuna u poduzetništvo utemeljeno na inovacijama i novim tehnologijama. BICRO je i nacionalni partner u Europskoj poduzetničkoj mreži Hrvatske (EEN - Enterprise Europe Network) koja pruža potporu malim i srednjim tvrtkama u pronalaženju puta k jedinstvenom tržištu Europske Unije, pristupu informacijama i uslugama, te transferu tehnologije, znanja i inovacija.