23.12.2010, 10:28

BICRO ulaže 140 tisuća eura u novi EUREKA projekt razvoja usluga u mobilnoj tehnologiji

 

U Zagrebu 8. prosinca 2010. u prostorijama Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske – BICRO d.o.o., vladine agencije za provedbu vladinih programa potpore tehnologijskom razvoju, potpisan je novi ugovor unutar programa EUREKA, kojim se osigurava financiranje tržišno usmjerenih razvojnih projekata međunarodne suradnje. Temeljem Sporazuma s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa od svibnja 2010. BICRO je preuzeo ulogu provedbenog tijela za program EUREKA.

Financijska potpora odobrena je za razvojni projekt E!5010 @limp poduzeću Recro-net d.o.o. iz Zagreba u visini od 148.882 Eura što čini 45% ukupnih troškova hrvatskog dijela projekta, dok su za ostale troškove zaduženi projektni partneri. Međunarodni partneri na projektu su OKS–Olimp d.o.o. i Univerza na Primorskem, ZRS iz Slovenije.

Projektom pod nazivom "Usluge temeljene na mobilnoj tehnologiji za novi stil života uz sport i turizam“ razvit će se novi koncept prodaje sportskih i turističkih usluga i modernog informacijskog sustava. Koncept će se zasnivati na korištenju modernih informacijsko-komunikacijskih tehnologija (Internet i mobilni Internet) koje podržavaju provedbu novog koncepta prodaje usmjerenog na privatne korisnike. Novorazvijeni sustav predstavljat će promjenu u postojećoj infrastrukturi sportsko-turističke ponude kojom se postiže bolje iskorištavanje, do sada nedovoljno korištenog, potencijala za financiranje sporta. Sustav sadržava informacije o sportskim programima i događanjima - usluge povezane s turizmom i zdravljem, omogućava korisniku rad u on-line i off-line modu, stvaranje osobnog portfelja sportskih aktivnosti, naručivanje ili rezerviranje sportske ili turističke usluge, te plaćanje putem Interneta ili mobitela. Nadalje korisnicima se omogućava formiranje virtualnih zajednica.

Ugovor za financiranje hrvatskog dijela projekta potpisali su u ime Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske - BICRO direktor Dalibor Marijanović, u ime poduzeća Recro d.o.o. direktor Tomislav Hrisoho uz nazočnost Ive Friganovića, višeg izvršnog direktora Sektora za inovacije i Antonije Mršić, nacionalne koordinatorice EUREKA projekata.

Poduzeće RECRO-NET je vodeća ICT tvrtka u području umrežavanja, sigurnosnih i sistem integracijskih rješenja. Partner u projektu poduzeće OKS-Olimp je odgovorno za sadržaj i administrativno upravljanje, te upravljanje financijama. Uloga mu je suradnja u razvoju novog koncepta prodaje sportskih i turističkih usluga, te predstavljanje projekta i zastupanje konzorcija u javnosti. Uloga projektnog partnera Univerze na Primorskem je, osim suradnje u razvoju novog koncepta, analize i testiranja IT sustava, provesti analizu tržišta sportskih usluga povezanih s turizmom u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

EUREKA (www.eurekanetwork.org) je europska mreža za tržišno usmjereno istraživanje i razvoj, osnovana 1985. godine. EUREKA pomaže izgradnji međunarodnog partnerstva u cilju jačanja europske konkurentnosti. Članice inicijative su zemlje koje su odlučile dati podršku međunarodnim projektima iz nacionalnih proračuna. Primarni cilj programa EUREKA je potaknuti tvrtke na ulaganje u aktivnosti istraživanja i razvoja te na taj način jačati njihov inovacijski kapacitet. EUREKA pomaže tvrtkama, malim i srednje velikim poduzetnicima da ujedine svoje resurse, da putem međunarodne suradnje i suradnje sa znanstveno istraživačkim organizacijama razviju inovativne proizvode, procese ili usluge te ujedno stvore pretpostavke za međunarodni tržišni plasman.

Poslovno-inovacijski centar Hrvatske – BICRO provodi program «Poticanje poduzetništva utemeljenog na inovacijama i novim tehnologijama» Vlade RH s ciljem ulaganja u poduzetništvo utemeljeno na inovacijama i novim tehnologijama. BICRO je i nacionalni partner u Europskoj poduzetničkoj mreži Hrvatske (EEN - Enterprise Europe Network) koja pruža potporu malim i srednjim tvrtkama u pronalaženju puta k jedinstvenom tržištu Europske Unije, pristupu informacijama i uslugama, te transferu tehnologije, znanja i inovacija.