Kalendar događanja
Vijesti iz mreže
Prije 2 danaTransformirajte svoje poslovanje s ADMA TranS4MErs: Iskoristite Potencijal Digitalne Transformacije Prije 14 danaKrenula prijava za EDUpaket „5 u 1“ – jedna ulaznica pet zanimljivih programa „Platiš 1, dobiješ 5“ Prije 26 danaINDUSAC - opportunities for companies 25. ožujka 2024Pokrenimo se zajedno kroz podršku inovacijama i industrijskoj tranziciji u zemljama Podunavlja 12. ožujka 2024Bez kompromisa za inovativno, sigurno i zdravo radno okruženje 7/24!BICRO ulaže 600 tisuća kuna u razvoj NOVIH PROIZVODA U PEKARSTVU
Zagreb, 9. rujna 2009. u prostorijama
Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske - BICRO d.o.o., vladine agencije za
provedbu vladinih programa potpore tehnologijskom razvoju, potpisan je novi ugovor
unutar programa poticanja istraživanja i razvoja - IRCRO, kojim se financijski
pomaže malim i srednjim poduzećima koja žele investirati u istraživanje i
razvoj kroz poslovnu suradnju sa znanstvenim ustanovama.
Za istraživačko-razvojne aktivnosti poduzeću DATA-BAK d.o.o. odobreno je
financiranje projekta u visini 600 tisuća kuna, a što čini gotovo 46% ukupnih
troškova projekta. Poduzeće je prvo na hrvatsko
tržište plasiralo koncentrat-smjese za proizvodnju pekarskih proizvoda i ima
cjelovitu proizvodnju takvih proizvoda u Republici Hrvatskoj već dugi niz
godina. Pomoć poduzeću u realizaciji projekta osigurati će Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u
Zagrebu (Laboratorij za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter
kultura u Zavodu za biokemijsko inženjerstvo). Projektom se želi razviti i hrvatskom tržištu ponuditi novi proizvod originalne recepture,
specifičnih obilježja (primjerice produžena trajnost i svježina bez dodavanja kemijskih konzervansa) i visoke kvalitete kojim se uspješno
mogu supstituirati slični proizvodi iz uvoza.
Ugovor
s poduzećem DATA-BAK d.o.o. za financiranje projekta pod nazivom "Proizvodnja
probiotičkog suhog kiselog predtijesta za pekarstvo" potpisali su u ime
Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske direktor Dalibor Marijanović, a u ime
poduzeća DATA-BAK d.o.o. direktor Goran Kolarić, uz nazočnost Ante Mamića
direktora programa VENCRO i IRCRO. Moderna biotehnološka proizvodnja pekarskih proizvoda
temelji se na primjeni kiselih tijesta zbog brojnih prednosti koje nudi, u
usporedbi s primjenom pekarskog kvasca bez dodatka bakterija mliječne kiseline. Razvoj i osmišljavanje domaće
proizvodnje suhog kiselog predtijesta za pekarstvo, koje se u Hrvatskoj puno
rjeđe koristi nego u razvijenim zemljama (u kojima je u obveznoj primjeni već
desetak godina) preduvjet je povećanja konkurentnosti domaćih proizvođača i
njihovog uključivanja u međunarodnu tržišnu utakmicu.