28.06.2010, 12:45

BICRO: VELIK INTERES ZA NOVI PoC PROGRAM

Vladina agencija zaprimila je prijave u Program provjere inovativnog koncepta kojim sufinancira inicijalne faze inovativnih znanstveno-poduzetničkih projekata

Poslovno-inovacijski centar Hrvatske - BICRO d.o.o. zaprimio je u prvom krugu prijava u Program provjere inovativnog koncepta - PoC (engl. Proof of Concept), pokrenut početkom svibnja, ukupno 69 prijava. Ukupna vrijednost traženih sredstava iznosi preko 12 milijuna kuna, dok bi privatni sektor uložio dodatnih 8,4 milijuna kuna u projekte. Program financiraju Vlada Republike Hrvatske i Svjetska banka, a pokrenut je u suradnji s partnerima: Uredom za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveno-tehnologijskim parkom Sveučilišta u Rijeci - SteP Ri, Tehnološkim parkom Varaždin i Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje u okviru Regionalne razvojne agencije Međimurje - REDEA.
Dalibor Marijanović, direktor BICRO-a naglašava "Izuzetno sam zadovoljan odazivom zainteresiranih za prijavu u novi Program budući je već u prvom pozivu gotovo trostruko premašen iznos predviđenog proračuna Programa, a što je pokazatelj opravdanosti pokretanja programa i uvođenja takvog financijskog instrumenta. Odaziv natjecatelja obvezuje BICRO i partnere na ulaganje daljnjih napora kako bi se osigurala dodatna sredstva i zadovoljila povećana potražnja. Prispjele prijave biti će obrađene sukladno utvrđenim kriterijima i prezentirane evaluacijskom odboru nakon čega će se izvršiti odabir projekata za financiranje".

Najzastupljeniji sektor u prispjelim prijavama je ICT, zatim slijede energetika, elektronika i tehnologije s primjenom u zdravstvu. Najveći interes za Program u prvom krugu su većinom iskazala privatna poduzeća (preko 75%), zatim slijede znanstvene organizacije.

Program bespovratnim sredstvima u iznosima od 35.000 do 350.000 kuna po projektu financira provjeru i zaštitu intelektualnog vlasništva, demonstraciju tehničke izvedivosti i izradu funkcionalnog prototipa. Iz Programa je moguće financirati do 75% ukupnih troškova. Ostatak od najmanje 25% natjecatelj treba osigurati iz vlastitih ili drugih izvora.

Smisao provjere inovativnog koncepta je utvrditi tehničke karakteristike i komercijalni potencijal rezultata istraživanja čime će se premostiti jaz između istraživanja i razvoja i tržišta. Program provjere inovativnog koncepta podupire predkomercijalne aktivnosti istraživača i poduzetnika na putu razvoja novih proizvoda, usluga i tehnoloških procesa, s ciljem pružanja potpore u ranoj fazi razvoja inovacije, kako bi se pomogao i usmjerio daljnji razvoj i smanjio rizik investicije u kasnijoj fazi.