24.02.2010, 14:30

EEN-u dodijeljena Povelja za istaknuto kreativno, znanstveno, inovativno i poslovno stvaralaštvo

U organizaciji Društva inovatora "SIGMA" i uz potporu Gradske Skupštine Grada Zagreba i Udruge inovatora Hrvatske, održana je Večer IDEATORA 2010. povodom predstavljanja Projekta IDEATOR i otvaranja Javnog natječaja za dodjelu Godišnje nagrade IDEATOR i IDEATOR RJEŠENJE.


Ovom prigodom, u okviru programa društvene odgovornosti Društva, dodijeljene su Povelje za istaknuto kreativno, znanstveno, inovativno i poslovno stvaralaštvo državnim i gradskim institucijama, neprofitnim i profitnim pravnim osobama koje su svojim radom i djelovanjem znatno doprinijele razvoju projekata i programa mladih u 2009. godini. Jedan od dobitnika Povelje u kategoriji 'Državne i gradske institucije' je Vlada Republike Hrvatske, jedan od dobitnika Povelje u kategoriji 'Neprofitne pravne osobe' je Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, a jedan od dobitnika Povelje u kategoriji 'Profitne pravne osobe' je Hrvatska gospodarska komora.


Temeljem programa javnih natječaja i programskih smjernica rada i razvojne strategije Društva od 2010. do 2020. godine u cilju utemeljenja Međunarodnog regionalnog centra znanja, ujedno je otvoren prvi nacionalni Javni natječaj za dodjelu Godišnjih nagrada IDEATOR i IDEATOR RJEŠENJE u 2010. godini. Ove nagrade, jedinstvene su nacionalne nagrade u sustavu objedinjenog razvoja i aktivnog podupiranja kreativnosti, znanosti, inventivnosti i poslovanja.


Godišnje nagrade IDEATOR dodjeljuju se istaknutim fizičkim i pravnim osobama u sljedećih 9 kategorija: obrazovanje, energetika, energetska efikasnost, zaštita okoliša, turizma, poljoprivreda, prehrambena industrija, društvena odgovornost i održivi razvoj.


Godišnje nagrade IDEATOR RJEŠENJE dodjeljuju se istaknutim fizičkim i pravnim osobama u sljedećih 5 kategorija: mjere i postupci za ublažavanje gospodarske krize, mjere i postupci za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, mjere i postupci za proizvodno jačanje gospodarstva Republike Hrvatske, mjere i postupci za učinkovito korištenje predpristupnih fondova Europske unije, mjere i postupci za smanjenje troškova lokalne uprave.


Godišnje nagrade IDEATOR I IDEATOR RJEŠENJE dodjeljuju se na temelju jednoglasne odluke najmanje 20 istaknutih predstavnika državnih i gradskih institucija, tvrtki, saveza, udruga i predstavnika akademske zajednice, okupljenih u Odbor za upravno odobrenje projekta/programa. Predsjednik Odbora je prof.dr.sc. Petar Biljanović s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, a imena ostalih članova Odbora biti će dostupna od početka 6. mjeseca na službenim web stranicima Društva.


Nagrade se dodjeljuju na temelju kriterija za ocjenu prvog i punog prijedloga projekta ili programa, gdje su isti usklađeni prema kriterijima vrednovanja projekata ili programa koji se apliciraju na Vijeće europske komisije. Ključni kriterij za dodjelu nagrada odnosi se nove projekte ili programe koji su usmjereni razvoju novih privrednih inicijativa, odnosno razvoju gospodarstva temeljenog na znanju.