23.12.2010, 12:54

„EntrepreneurSHEp Croatia“


Hrvatska gospodarska komora, zajedno sa svojim projektnim partnerima odnedavno je postala nova članica prestižnog društva tj. Mreže za promicanje ženskog poduzetništva potpisavši ugovor sa Europskom Komisijom o provođenju projekta pod nazivom „Europska mreža žena ambasadorica poduzetništva“ (eng. European network of female entrepreneurship ambassadors”).

 „EntrepreneurSHEp Croatia“, što je akronim ovoga projekta prijavljen je na natječaj u okviru CIP programa Europske komisije za konkurentnost i inovacije. Voditelj projekta je Hrvatska gospodarska komora, a partneri su Tehnologijsko-razvojni centar u Osijeku TERA, Tehnološki park Varaždin – TPV i Visoka škola za ekonomiju poduzetništvo i upravljanje „Nikola Šubić Zrinski“ iz Zagreba.

Cilj projekta je uspostaviti mrežu ambasadorica u Hrvatskoj koje će poticati žene da započnu poduzetničku djelatnost i osnuju vlastite tvrtke, kao i podizanje svijesti o poduzetništvu žena. Žensko poduzetništvo je još uvijek neiskorišteni gospodarski potencijal. Iako se u posljednjih deset godina situacija značajno promijenila, potencijal žena poduzetnica u Hrvatskoj je još uvijek nedovoljno iskorišten. Čak i kada se odluče na taj korak, žene se još uvijek suočavaju sa mnogim preprekama. Najveći problem su tzv. nevidljive barijere - nerazumijevanje društvene okoline i nedostatak samopouzdanja. Upravo je sada pravo vrijeme za inicijative ženskog poduzetništva budući da i hrvatska Vlada  poduzima mjere da se smanji jaz između muškaraca i žena poduzetnika što je jedna hrvatskih reforma u  procesu pristupanja Hrvatske EU. 

U okviru projekta odabrano je 10 poduzetnica iz cijele Hrvatske (po dvije iz 5 hrvatskih regija) koje će kao ambasadorice poduzetništva svojim iskustvom  pomoći pri podizanju sposobnosti žena u stvaranju vizije, jačanju samopouzdanja u postavljanju i kreiranju uspješnog poslovanja.

10 AMBASADORICA PODUZETNIŠTVA IZ HRVATSKE

Edita Štefanić (Tehnologica, Osijek)

Helena Budiša (UHY HB-Ekonom, Split)

Irena Kaštela (Coral shop „Irena“, Korčula)

Ivana Nikolić (Indigo Plavo d.o.o., Zagreb)

Mirjana Rinkovec (Element, Varaždin)

Natalija Pekić (Studio Karizma, Osijek)

Sanja Opačak (Paprenjak, Zagreb)

Sonja Perić (Valsabbion, Pula)

Zita Bračko Matulić (Zit, Varaždin)