29.11.2016, 15:16

GRAND PRIX BUDI UZOR® 2016. DODIJELJEN ISTRAŽIVAČKOJ GRUPI SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Grand prix Budi uzor® 2016. za najbolju inovaciju Bežična senzorska mreža za mjerenje analognih signala, je dodijeljen istraživačkoj grupi Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek koju vodi dr.sc. Tomislav Matić.

Ideja se prvobitno razvijala kroz program Provjere inovativnog koncepta PoC, financiranog od strane HAMAG-BICRO-a. Program PoC je financirao razvijanje prototipa sustava za bežično mjerenje bioloških signala i pokretanje međunarodne zaštite patenta. Troškove zaštite intelektualnog vlasništva dijelom preuzima i matični fakultet do trenutka kada projekt ulazi u financiranje kroz UTT program.

Za pripremu proizvoda na tržište i njegovu komercijalizaciju je zadužena tvrtka TERA Tehnopolis kroz UTT program. TERA je kao regionalni ured za transfer tehnologije kroz spomenuti program osigurala 528.230,50 kn. Sredstva također dodjeljuje HAMAG-BICRO, a namijenjena su za troškove zaštite intelektualnog vlasništva, izradu nulte serije proizvoda, certificiranje i pripremu za izlazak na tržište.

Na globalnoj je razini proizvod dobio potvrdu inovativnosti i ušao u zadnju fazu dobivanja američkog patenta i EU patenta u četiri odabrane države. Postupak zaštite se također provodi u Koreji i Kini.

Nakon uspješnog razvoja proizvoda u tehnološkom smislu, slijedi komercijalizacija na globalnom tržištu. U cilju komercijalizacije već je objavljen profil proizvoda u bazi Europske poduzetničke mreže. Promocija projekta na EEN bilateralnim poslovnim susretima u Pečuhu i Rimu je omogućila prve poslovne kontakte. Konferencija u Rimu se pokazala posebice korisnom jer je okupila predstavnike iz sektora medicine, farmacije, medicinskih uređaja i IT aplikacija za zdravstvene potrebe, a započeti su i prvi razgovori o mogućoj komercijalnoj suradnji.

Istraživači Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija za inovativni proizvod, namijenjen mjerenju tjelesne temperature koji je povezan s pametnom narukvicom za očitavanje prikupljenih podataka, imaju ozbiljan plan komercijalizacije. Autori ovog tržišno atraktivnog proizvoda su dr.sc. Tomislav Matić, dr.sc. Marijan Herceg i dr.sc. Josip Jog. „Ovo je proizvod široke primjene i s velikim brojem potencijalnijih potrošača.“, kaže dr. Matić. Proizvod omogućava kontinuirano praćenje tjelesne temperature na daljinu, uz mogućnost alarmiranja u slučaju odstupanja od preferirane razine. Nakon dovršenja izrade nulte serije proizvoda, koja će imati nezamjenjivu ulogu u promociji proizvoda i pregovaračkom procesu, slijedi komercijalizacija.