11.07.2013, 08:36

HRVATSKI UZGAJIVAČI LAVANDE U POSJETU FRANCUSKOJ

Od 2-4 srpnja 2013. kolege iz Francuske gospodarske komore pratili su hrvatsku delegaciju na platoima u Alpes-de-Haute-Provence.

Netom nakon ulaska Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije, desetak proizvođača mediteranskog ljekovitog bilja s otoka Hvara s predstavnicima Općine Jelsa, Udruge “Dalmatica Viva” i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, posjetili su glavne sudionike u lancu  aromatičnog bilja u francuskoj regiji Provansa.

Studijski posjet hrvatske delegacije organiziran je uz pomoć Francuske i Hrvatske gospodarske komore koje su ujedno i članice Europske poduzetničke mreže što je bio temelj suradnje prilikom dogovaranja posjeta. Ispred HGK EEN Hrvatska, delegaciju su predvodile Goranka Košta i Vesna Torbarina, a u ime EEN Francuske domaćin je bila Martine Liogier-Coudoux.

Obzirom na geografske i klimatske sličnosti između hrvatskih regija i Provanse, ovo studijsko putovanje ponudilo je sveobuhvatan pregled industrije, izglede za budućnost i strategije kojima bi se prevladali izazovi s kojima se suočavaju obje zemlje.

Dobra umreženost unutar Europske poduzetničke mreže i kvalitetna priprema studijskog putovanja rezultirala je posjetima:

1)    France Agrimer, nacionalni institut za poljoprivredu, kojemu je glavna zadaća provedba javnih politika za reguliranje tržišta, posredovanja između proizvođača i državnih tijela te upravljanje državnim potporama.Ces missions consistent principalement à favoriser la concertation au sein des filières de l'agriculture et de la forêt, à assurer la connaissance et l'organisation des marchés, ainsi qu'à gérer des aides publiques nationales et communautaires. Prezentaciju samog instituta te proizvodnju aromatičnog bilja u Francuskoj prezentirao je direktor Instituta. Institut je smješten u gradiću Volx.

Istaknuo je da u samoj  Provansi ima 4.800 malih proizvođača Au service des filières..., koji na 38.oooo ha uzgajaju 120 vrsta aromatičnog bilja. Od toga je najzastupljenija proizvodnja lavandina, maka, lavande  te kadulje.  Naglasio je našim proizvođačima kako će, sada kada smo dio EU, biti izuzetno važno formirati udruženja koja će zastupati interese malih proizvođača prema državi. Francuska država potiče proizvodnju, ali ne direktno, uglavnom su to sredstva EU fondova te se za sve traži dozvola od Bruxellesa. Na području PACA (Provence, Alpe, Cote d Azur) cca 


2)    Delegacija je posjetila
L´ Occitane u Manosque, tvornicu u kojoj je, inspiriran svojim djetinjstvom u Provansi, 23-godišnji Olivier Baussan odlučio  oživjeti tradicije svoje regije. Nakon što je otkupio staromodni parni destilator, Olivier je ubrao divlji ružmarin i proizveo eterično ulje. Zatim je svoje eterično ulje počeo prodavati na lokalnoj tržnici. Lokalno stanovništvo ubrzo je to potpuno prirodno ulje odlično prihvatilo i rođen jeL’OCCITANE. Danas je L´ Occitane prisutan u cijelom svijetu te je u 13 godina sa 50 mil EUR-a, dostigao promet od preko milijardu eura te je jedno od značajnih imena u kozmetičkoj industriji.10.000 ljudi radi na proizvodnji i preradi aromatičnog bilja, a 15.000  ih je direktno vezano za proizvodnju.

3)    U Muzeju lavande, Musee de la Lavande koji je smješten u gradiću Le Coustellet, delegacija se upoznala sa destilacijom lavande i dobivanjem eteričnog ulja, ali i povijesnim činjenicama o uzgoju lavande.

4)    Posjetilo se i farme lavande te destilerija Distilleries & Domaines de Provence u Forcalquieru, Lavandes de Angelvin u Valensole u kojoj se proizvode alkoholna pića od bilja uz nadasve poznati ABSENT.Dio delegacije sastao se i s Udruženjem SCA Parfums Provence Ventoux, koje okuplja 150 članova, malih proizvođača eteričnih ulja od lavande i drugog bilja.

 

Ovo studijsko putovanje ukazalo je na mogućnosti povećanja broja nasada, proizvodnje eteričnog bilja na našim otocima, ali i njegovu primjenu u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji te jačanju poduzetništva, kao i važnosti udruživanja malih proizvođača, kako na otoku Hvaru tako i u cijeloj zemlji. Ovim posjetom otvorili smo nove mogućnosti za suradnju Hrvatske, kao nove članice Europske unije na mediteranskoj obali.