01.07.2016, 12:55

Inovativno3 poduzetništvo predstavljeno u sklopu Osječkog ljeta mladih




U sklopu Osječkog ljeta mladih, prof.dr.sc. Ivan Štefanić, direktor tvrtke TERA Tehnopolis, je zajedno sa svojim suradnicima održao zanimljivo predavanje. Na predavanju je predstavljeno poduzetništvo iz dva različita ugla. Biti poduzetnik, s jedne strane, uopće nije jednostavno, no, istovremeno, biti poduzetnik nije komplicirano i ne mora biti previše stresno, što su dokazali i studenti koji su sudjelovali u izlaganju svojih poduzetničkih ideja.

Neovisno o motivu za poduzetničku karijeru, dobra ideja o inovativnom proizvodu ili usluzi često nije dovoljna za uspjeh na tržištu. Način kojim se zarađuje novac i način kojim poduzetnik vodi poslovanje, mogu biti od presudne važnosti za postizanje uspjeha. Inovativni menadžment, marketing, upravljanje intelektualnim vlasništvom i financijama te pažljivo osluškivanje i tumačenje ranih i možda nerazumljivih signala koje emitiraju kupci i konkurenti, mogu poduzetnika povesti u pravom smjeru.

Prije ulaska u poduzetničke vode, kvalitetno izrađen poslovni plan je ključ za uspješan nastavak vlastite poduzetničke karijere. Projekt Promo BUDI UZOR pruža priliku svim zainteresiranima sudjelovanje na natjecanju za najbolji poslovni plan uz poticanje razvoja poduzetništva kod studenata i netom diplomiranih uz pomoć studentskog poduzetničkog inkubatora StudOS. Cilj je da se svi studenti te ostali koji žele ući u poduzetničke vode, potaknu na poduzetničko razmišljanje i poduzetničke aktivnosti te da im se kroz mentoriranje prenesu znanja potrebna za razvoj poduzetničkog pothvata. Natjecanje se organizira jednom godišnje, a ove godine je značajno unaprijeđeno jer je izrađena web aplikacija za pisanje poslovnog plana koja značajno olakšava njegovu izradu. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda iznosom od 293.392,31 kn. Ukupna vrijedost projekta je 312.246,04 kn.

Nakon kvalitetno napisanog poslovnog plana te pokretanja poslovanja unutar poduzetničkog inkubatora StudOS, novim poduzetnicima se pruža prilika za dodatno usavršavanje u sklopu programa Erasmus za mlade poduzetnike. Program novim poduzetnicima nudi priliku stjecanja potrebnih znanja i iskustva u jednoj od EU zemalja ili izvan granica EU kod poduzetnika domaćina, a u slučaju da već jeste iskusni poduzetnik, prijavom u Program kao poduzetnik domaćin možete preko novog poduzetnika svoje poslovanje osvježiti novim idejama te razviti poslovne kontakte u inozemstvu.

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanja u bilo kojem od navedenih programa, javite se na broj telefona 031/251-000, putem e-pošte na ured@tera.hr ili doći osobno na adresu Trg Ljudevita Gaja 6, Osijek.