19.01.2010, 13:00

Istraživanje Eurostata o korištenju ICT-a u poduzećima

Eurostat je Opća uprava Europske komisije zadužena za  pružanje statističkih podataka na europskoj razini te promicanje i usklađivanje statističkih metoda među državama članicama Europske unije, zemalja kandidatkinjama i zemljama EFTA-e.

Eurostat je nedavno objavio rezultate ankete o korištenju ICT-a u poduzećima u 2009. godini.

Anketa je obuhvatila poduzeća s najmanje 10 zaposlenih osoba, a sektori obuhvaćeni anketom su: proizvodnja, električna energija, plin i pare, vodovod, kanalizacija i gospodarenje otpadom, izgradnja, trgovina na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikla, transport i skladištenje, smještaj i hrana, uslužne djelatnosti, ICT, nekretnine, stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, administrativne i pomoćne aktivnosti.

Veličina uzorka: anketirana su bila 152 900 poduzeća od 1,6 milijuna u EU-27  

Rezultati koje je pokazala anketa su slijedeći:

- u velikim poduzećima tri puta je veća vjerojatnost korištenja Intraneta, ekstraneta i mobilnog pristupa Internetu nego u malim poduzećima 

- sigurnost Internet stranice igra važnu ulogu zbog čega velika poduzeća koriste on-line oglašavanje slobodnih radnih mjesta.

- alati za sigurnost web stranice najčešće su dostupni u financijskom sektoru i sektoru osiguranja; on-line naručivanje, rezervacije i booking najčešće se mogu naći na web stranicama poduzeća koja djeluju u području turizma.

- 8 od 10 poduzeća koriste širokopojasne mreže za spajanje na Internet, dok 3 od 10 koriste mobilne veze.

- najveći udio prihoda od e-trgovine ostvaren je od strane poduzeća u Irskoj.

- daleko najaktivniji online prodavači su poduzeća u turizmu.

- mala i srednja poduzeća ostvaruju veći udio elektroničke prodaje u vlastitoj zemlji nego velika poduzeća.

- dvostruko veći broj poduzeća obavljaju elektronsku kupnju od elektronske prodaje. Svako drugo poduzeće u području Informacijske i komunikacijske tehnologije obavlja kupnju on-line.

- manji broj poduzeća koje se nalaze u velikim zemljama redovito šalju e - narudžbe prema dobavljačima u drugim zemljama članicama EU

- korištenje RFID (Radio Frequency Identification technologies) tehnologije još uvijek je ograničeno: srednja i velika poduzeća, poduzeća u energetskom sektoru i ICT poduzeća najčešće koriste RFID tehnologije.

Osim ovog, i druge statističke izvještaje koje provodi Eurostat možete pronaći na njihovim Internet stranicama  http://ec.europa.eu/eurostat