01.07.2013, 13:48

Jadranska mreža za transfer tehnologije potaknut će inovacije u regiji

U četvrtak 27. lipnja, predstavljen je projekt Sveučilišta u Splitu „Jadranska infrastruktura za transfer tehnologije – TTAdria“. Projekt je sufinanciran iz „Fonda za ulaganje u znanost i inovacije“ faza II, komponenta IPA III c, u ukupnoj vrijednosti 902.000,00 EUR, što ga čini najvećim projektom ovog tipa na nacionalnoj razini.

Na svečanosti otvorenja projekta prisustvovali su predstavnici 16 partnerskih i 11 suradničkih institucija te predstavnici Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta i Splitsko-dalmatinske županije.

Projekt Sveučilišta u Splitu "Jadranska infrastruktura za transfer tehnologije - TTAdria" najveći je projekt ovog tipa na nacionalnoj razini. Sufinanciran je iz "Fonda za ulaganje u znanost i inovacije" , faza II, komponenta IPA IIIc,  u ukupnoj vrijednosti od  902.000 eura.

Na svečanosti otvorenja projekta koja se održala na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) nazočili su predstavnici 16 partnerskih i 11 suradničkih institucija te predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Splitsko - dalmatinske županije.

Prorektor za zanonst, međunarodnu, međusveučilišnu suradnju te, upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Splitu, prof.dr.sc. Roko Andričević, naglasio je važnost trenutka i projekta „TTAdria“ koji će stvoriti temelje za buduće projekte iz strukturnih i kohezijskih fondova Europske unije koji će nam uskoro biti dostupni.

Voditeljica Ureda za transfer tehnologije prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić ukazala je kako ulaganja u znanost pokreću inovacije i gospodarski rast te veću zapošljivost, a Europska unija u svojim strateškim dokumentima ekonomski rast zasniva upravo na gospodarskom rastu utemeljenom na znanju i inovacijama. U odnosu na ostale zemlje Unije Hrvatska se nalazi u kategoriji umjerenih inovatora, a jedan od načina na koji će se takva situacija promijeniti je povećati kontakte s tvrtkama i zajednički kreirati istraživanja te potaknuti razvoj inovacija.

Nikola Balić, voditelj projekta "TTAdria", istaknuo je kako je krajnji cilj projekta doprinijeti povećanju konkurentnosti malih i srednjih tvrtki te ukupnom gospodarskom rastu regije. Umrežavanjem sveučilišta i znanstveno-istraživačkih instituta izgradit će se uvijeti za stalan proces transfera znanja i tehnologija prema gospodarstvu, a mapiranjem znanja i tehnologija izgradit će se baza suradnje koja će biti na raspolaganju tvrtkama u regiji i šire. Brojni sektorski susreti, radionice, b2b susreti, okrugli stolovi i otvoreni dani omogućit će poduzetnicima i znanstvenicima razgovore o komercijalizaciji i razvoju novih proizvoda i tehnologija te zajedničkim projektima. Stvaranjem jadranske mreže za transfer tehnologije stvorit će se osnova za buduće projekte i nova partnerstva, a transferom naprednih tehnologija i specifičnih znanja potaknuti pozitivne promjene u gospodarstvu.