02.08.2010, 12:30

Najava 8. Otvorenih dana 2010 – europskog tjedna regija i gradova

Godišnje okupljanje stručnjaka regionalnog i lokalnog razvoja koje organizira Odbor regija u suradnji sa Europskom komisijom te Europskim parlamentom, odnosno Otvoreni dani (Open Days 2010) održati će se od 04. do 07. listopada 2010. godine u Bruxellesu. Program osmih po redu Otvorenih dana sastojati će se od 130 seminara, radionica, debata, izložbi koji su organizirani u partnerstvu sa 245 regija i gradova iz 34 europskih zemalja, 30 tvrtki, banaka, udruženja. Predviđa se preko 6000 sudionika. 



Pod nazivom ''Europa u mojoj regiji/gradu'' (''Europe in my Region/City'') a u okviru Otvorenih dana, od rujna do studenog održati će se još oko 260 lokalnih događaja na kojima se očekuje preko 25.000 posjetilaca. Ova manifestacija se održava diljem Europske Unije uključujući i Albaniju, Bosnu i Hercegovine, Hrvatsku, Norvešku, Srbiju, Tursku te Ukrajinu sa ciljem olakšanja razmjene iskustava, umrežavanja europskih stručnjaka i lokalnih i regionalnih donosioca odluka kako bi se poticao regionalni i lokalni razvoja u javnom, privatnom i financijskom sektoru. Jedan od ciljeva ovih manifestacija je i približavanje Strukturnih fondova potencijalnim korisnicima.

Ove godine Otvoreni dani će se održati pod naslovom "EU 2020: Konkurentnost, suradnja i kohezija svih regija'' (EU 2020: Competitivness, co-operation and cohesion for all regions'). Regije i gradovi imaju veliku ulogu u provođenju strategije EU 2020 te su Otvoreni dani idealno mjesto na kojem će se prezentirati najbolji primjeri ali i razmijeniti iskustva u području jačanja regionalne konkurentnosti, teritorijalne suradnje te socijalne i ekonomske kohezije.

Događanja će se održati unutar tri tematike:

  1. KONKURENTNOST: seminari u okviru ove tematike fokusirati će se na inovacije, regionalni razvoj, ''zeleni'' tj. Održivi gospodarski rast ali i na postignućima regija koje podupiru regionalnu konkurentnost i zapošljavanje.
  2. SURADNJA: koja će uključivati teritorijalnu i prekograničnu suradnju, ... (European Grouping of Territoral Cooperation, EGTC) te makro regije, te će se aktivnosti bazirati na najnoviji razvoj i poboljšanje razmjene između korisnika.
  3. KOHEZIJA: gdje će se događanja odnositi na teritorijalnu i socijalnu koheziju kao i na pitanje najbolje integracije politika na lokalnoj razini.

Osim seminara i radionica Otvoreni dani uključuju i sljedeća događanja:

1.       Otvoreni dani sveučilišta; u cilju uvođenja akademskog društva u ovu problematiku.
Opća uprava za regionalnu politiku pri EK, Odbor regija organizirat će 14 panel rasprava sa renomiranim akademskim profesorima i istraživačima koji će omogućiti umrežavanje i razmjenu iskustava u području konkurentnosti, suradnje i kohezije.

2.       Mjesto susreta; platforma poslovnog umrežavanja, te umrežavanja lokalnih/regionalnih razina vlasti, koja će se održavati unutar ureda Odbora regija. Uključivati će preko 30 izlagača koji će sudjelovati u izložbama i radionicama.
Mjesto susreta uključivati će Green Village gdje će se održati prezentacija sufinanciranih projekata od strane regija i gradova, te štand Teritorijalne suradnje gdje će se predstavljati održiva ''zelena'' rješenja i projekti u sklopu teritorijalne suradnje.

3.       Kao i prethodne godine i ove godine će biti postavljena pozornica ispred Europske komisije.
 
Sudjelovanje na Open Days-u je besplatno, ali je registracija obavezna i provodi se isključivo elektronskim putem. Budući je broj mjesta na radionicama ograničen savjetujemo Vam da se što prije prijavite ukoliko želite sudjelovati na određenim temama:
Postupak registracije
Prijavnica
Program

Otvorenje "Open Days-a" je 5. listopada od 15:00-17:00 h u Hemicycle Europskog parlamenta, što će se vremenski podudarati sa Plenarnom sjednicom Vijeća regija, te sa sastankom Odbora parlamenta za regionalni razvoj.

Kao jedan od partnera Otvorenih dana i ove godine će sudjelovati EUROCHAMBRES koji  u suradnji sa ALPMED Chambres organizira radionicu ''Chambres of Commerce at the heart of the economic development of Euroregions'' koja će se održati će se 6. listopada od 14,30 do 17 sati (code 06B38) kako bi se istaknula uloga Komora u regionalnom razvoju.

Napomena organizatora potencijalnim sudionicima:

U vrijeme održavanja Otvorenih dana također će se održavati i 8. ASEM summit stoga je smještajni kapacitet u hotelima znatno smanjen.