01.09.2015, 11:27

Našički mladi poduzetnici u potrazi za mogućnostima pokretanja vlastitog posla kroz EU fondove


U petak, 28.8.2015. je održana informativna radionica namijenjena mladim poduzetnicima i poljoprivrednicima, svima onima koji imaju poslovnu ideju ili tek razmišljaju o pokretanju vlastitog posla, kao i svim ostalim zainteresiranim građanima i lokalnim dionicima. Unatoč ljetnim praznicima, našički mladi poduzetnici su pokazali interes za radionicom u sklopu koje su dobili najnovije informacije o prilikama i mogućnostima pri pokretanju vlastitog posla kroz EU fondove i programe.

Glavni organizator radionice je Informacijski centar Europe Direct Osijek, koji djeluje u sklopu Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, i LAG Karašica, dok je glavni cilj radionice bio svim sudionicima predstaviti samo neke od brojnih mogućnosti za razvoj poduzetništva i poljoprivrednih gospodarstava koje se pružaju iz EU fondova, programa usavršavanja i kroz mreže potpore.

Tako je u okviru radionice dipl.oec. Slavko Tušek iz Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje predstavio potpore za realizaciju poslovnih ideja i poduzetničke djelatnosti iz EU fondova i drugih izvora financiranja – bespovratna sredstva za mlade poduzetnike i poljoprivrednike u okviru mjera Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., kao i druge mogućnosti iz EU i nacionalnih izvora financiranja. U okviru programa info radionice prezentiran je i primjer dobre prakse mladog poduzetnika Ante Vekića, osnivača agencije za marketing Modra nit d.o.o., koji je dobio sredstva za razvoj svoga poslovanja.


Mogućnost stjecanja iskustva u inozemstvu te širenje poslovanja ili traženje partnera za daljnji razvoj proizvoda su također neke od mogućnosti koje se postavljaju pred mlade poduzetnike čije je programe predstavila mag.oec. Ivona Mrva iz tvrtke Tera Tehnopolis d.o.o. iz Osijeka. U sklopu informativne radionice su predstavljena dva takva programa.

Program Erasmus za poduzetnike početnike je međunarodni program razmjene koji pruža novim ili potencijalnim poduzetnicima priliku da usavrše svoja znanja za vlastito poslovanje kod iskusnijih poduzetnika u zemljama EU. U program se mogu uključiti i iskusni i uspješni poduzetnici koji novom poduzetniku pomažu steći potrebne vještine za vođenje manje tvrtke.

Europska poduzetnička mreža je nastala kao inicijativa Europske komisije za pružanje potpore malim i srednjim poduzetnicima u stvaranju preduvjeta za širenje poslovanja na europskom tržištu, plasiranje vlastitog proizvoda/usluge ili transfer tehnologije iz inozemstva. Temelji se na konceptu „sve usluge na jednom mjestu“ i poduzetnicima je dostupna bez naknade.

Svi poduzetnici koji su zainteresirani za sudjelovanje u programu Erasmus ili Europskoj poduzetničkoj mreži mogu nas kontaktirati na 031 251 000, e-mailom na ured@tera.hr ili osobno na adresu Trg Ljudevita Gaja 6, Osijek.