31.03.2017, 16:49

NOVI EU PROJEKTI TERA TEHNOPOLIS

TERA Tehnopolis kreće u provedbu još tri projekta financirana od strane EU fondova. Radi se o projektu Prekogranične suradnje s Mađarskom I-DARE (program Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014-2020), projektu Prekogranične suradnje sa Srbijom ORGANIC BRIDGE (program Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme Croatia-Serbia 2014-2021) te projektu KETGATE (program Interreg Central Europe).

 Projekt I-DARE ima za cilj razviti dualne treninge i uvesti tercijarne sustave obrazovanja u području strojarstva i elektrotehnike. Projektom se želi smanjiti opća nezaposlenost i nezaposlenost mladih osoba kroz poticanje poduzetništva i provođenjem treninga u sklopu kojih će mladi razvijati svoje vještine važne za pokretanje vlastite tvrtke. Projektom se želi unaprijediti uloga edukacijskih institucija kao intelektualnih centara u cilju povećanja broja mladih poduzetnika. Sudionici projekta će imati priliku steći praktično znanje jer će u projekt biti uključene i tvrtke koje će projektom omogućiti transfer znanja. Također, projektom će se provoditi treninzi u području pisanja poslovnih planova te razvijanja poslovnih i financijskih vještina.

 Projekt ORGANIC BRIDGE ima za cilj povezati Osječko-baranjsku županiju i Zapadno-južni bački okrug poticanjem konkurentnosti kroz razvoj novih i/ili unaprjeđenjem postojećih proizvoda, usluga i zaštitnih znakova u ekološkoj proizvodnji. Projektom se želi povećati konkurentnost i ojačati suradnja ekoloških proizvođača, udruga, lokalnih vlasti, potpornih institucija, klastera i edukativnih i istraživačkih organizacija. U svrhu povećanja konkurentnosti, projektom se planira osnovati Centar kompetencija u Valpovu i Selenči u svrhu pružanja prilagođenih usluga i treninga. Nadalje, osnivanje Centra za koordinaciju i transfer primijenjenih istraživanja ekološke poljoprivrede će povezati i omogućuti transfer znanja i tehnologije istraživačkih organizacija u Selenči te Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. U svrhu unaprjeđenja tržišne pozicije ekoloških proizvođača ove dvije regije, osnivanje Ekološke mreže je neophodno, kao i zaštita žigova i razvoj uvjeta za organizaciju zajedničkih prodajnih lanaca.

 Projekt KETGATE ima za cilj isporučiti alate i mrežne strukture kako bi se uspostavio međunarodni ekosustav ključnih naprednih tehnologija (eng. Key Enabling Technologies – KET). Projektom se žele potaknuti mali i srednji poduzetnici iz Središnje Europe u cilju uspostavljanja pristupa najnovijim KET visokokvalitetnim infrastrukturama kako bi testirali inovativne/napredne materijale, fotonike i mikro i nano inženjering u istraživačko-tehnološkim institucijama. Krajnji cilj je ubrzati proces preuzimanja novih tehnologija malih i srednih poduzetnika i transferirati ih u pametna rješenja u cilju pružanja odgovora socijalnim izazovima.