11.05.2010, 12:15

Održan II Hrvatsko-mađarski forum zaštite okoliša

U razdoblju 05.-06. svibnja 2010. u Budimpešti se održavao drugi Hrvatsko-mađarski forum tvrtki iz područja zaštite okoliša. Ovi poslovni susreti bili su organizirani kao nastavak prošle godine započete suradnje Ureda za ekonomske odnose veleposlanstva Republike Mađarske u Zagrebu i Saveza zaštite okoliša Republike Mađarske te Hrvatske gospodarske komore - Europske poduzetničke mreže Hrvatske.

Program događanja bio je podijeljen u dva dana. Prvog dana za predstavnike tvrtki bio je organiziran posjet pogonu tvrtke Alcufer, koje se bavi zbrinjavanjem i reciklažom otpada iz autoindustrije, te spalionici smeća komunalnog poduzeća Budimpešta gdje su mogli iz prve ruke i na licu mjesta vidjeti postrojenja spalionice koja još ne postoji u Hrvatskoj. Spalionica je dobila financijsku potporu iz EU fondova.

Drugog dana održavalo se središnje događanje, u kojem su u uvodnom dijelu svoje prezentacije održali gosp. Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na temu zadataka zaštite okoliša u Hrvatskoj te mogućnostima za investicije. Nakon njega gđa Edit Szilágyiné Bátorfi iz Mađarskog Ministarstva zaštite okoliša prisutne je upoznala sa razvojnom strategijom mađarske industrije zaštite okoliša, te ulogom industrije zaštite okoliša u oživljavanju gospodarstva, dok su i hrvatske i mađarske tvrtke imale priliku prisutnima se predstaviti putem prezentacija.

U popodnevnom dijelu Foruma održani su bilateralni razgovori između tvrtki, koji su bili izrazito intenzivni i prema riječima mađarskih suorganizatora, najkonkretniji do sada u pogledu potencijalne buduće suradnje. Svaka od hrvatskih tvrtki imala je iskaze interesa sa mađarske strane, a neke tvrtke čak i više od desetak.

Ovaj Forum pokazao se kao uspješan događaj, u smislu otvaranja mogućnosti za buduću suradnju hrvatskih i mađarskih tvrtki sa područja zaštite okoliša, što su potvrdile i tvrtke koje su prisustvovale.