25.03.2009, 14:30

Održan seminar «EU programi i potpora poduzetništvu - perspektive i izazovi», Otočac, 24. ožujka

Dana 24.03.2009. u organizaciji Europske poduzetničke mreže Hrvatske i Županijske komore Otočac održan je seminar pod nazivom «EU programi i potpora poduzetništvu - perspektive i izazovi».

Seminar je održan u restoranu «Majsić» Čovići 108b, Otočac, a odaziv poduzeća Ličko-senjske županije je bio velik. Osim djelatnika poduzeća seminaru su nazočili i predstavnici lokalne uprave i samouprave LSŽ te gosti iz Karlovačke županije koji su ocijenili seminar kao vrlo korisnim za budući rad s gospodarstvenicima. Seminar se održao u okviru Prvog europskog tjedna malog i srednjeg poduzetništva - European SME Week.

U okviru poludnevnog informativnog seminara, zainteresiranima je predstavljen projekt Europske poduzetničke mreže Hrvatska (EEN) koji provodi Hrvatska gospodarska komora, kao i usluge koje HGK pruža poduzetnicima, vezano uz mogućnosti EU, kako kroz ovaj projekt tako i kroz svoj svakodnevni rad sa članicama. Nazočni su upoznati s načinom funkcioniranja fondova Europske unije, modelima njihova planiranja, te što je od fondova namijenjeno financiranju privatnoga sektora. Detaljnije je predstavljen novi pretpristupni instrument IPA, tj. one njegove komponente koje su namijenjene poslovnome sektoru. Također su predstavljeni i oni Programi Zajednice koji se tiču poduzetništva i u kojima RH može sudjelovati, a to su Sedmi okvirni program (FP7) i Program za konkurentnost i inovacije (CIP). Seminar su održali djelatnici HGK EEN - gđa Kristina Cappucci i poduzeća Razbor d.o.o. - gđa Mirjana Samardžić s dugogodišnjim iskustvom u pripremi projekata za financiranje iz EU fondova.

«Želja nam je kroz ovakve oblike edukacije našim članicama približiti tematiku Europske unije, odnosno olakšati snalaženje u mnoštvu informacija koje ponekad djeluju obeshrabrujuće i nepoznato.  Međutim, to ne znači da uz lagani napor nije moguće  postići željeni cilj i uključiti se u dinamično EU tržište. Ovo nije prvi put da HGK organizira ovakav tip edukacija sa svrhom pružanja informacija upravo u pravom trenutku. Znatni rezultati su postignuti, uz pomoć Komore, prilikom apliciranja članica na natječaje raspisane od strane ministarstava Republike Hrvatske, što govori u prilog korisnosti seminara kao početnog koraka u ostvarenju sličnih rezultata kod apliciranja za sredstva iz EU fondova.» - rekao je predsjednik HGK ŽK Otočac Joso Brajković.

Osoba za kontakt:
Frana Lokas, stručni suradnik
HGK Županijska komora Otočac