26.10.2010, 13:14

Održani multilateralni poslovni susreti 'Central European Businessman Meeting'

U Pečuhu se od 09 – 11. rujna 2010. održala konferencija pod nazivom „Europska prijestolnica kulture - Pečuh 2010". Ova manifestacija kreće u 2010. godini, a prema dosadašnjim pregovorima s partnerima održavala bi se dvogodišnje na različitim lokacijama, uvijek uz značajna dodatna gospodarska događanja. U aktualnom dobu umrežavanja time bi se pružila mogućnost za stvaranje Srednjoeuropske mreže gospodarskih komora, a s ciljem diversifikacije trgovačkih kontakata. Na konferenciji su sudjelovale komore utemeljene u razdoblju Austro-Ugarske monarhije, budući da upravo u to doba, od 1850. godine, seže uspostava prvih trgovačkih i industrijskih komora. Iako se tijekom godina mijenjala njihova struktura, komore se i danas smatraju najdjelotvornijim gospodarskim organizacijama za razvoj lokalnog gospodarstva, poduzetništva i trgovine.

Srednjoeuropske države gaje vrlo tijesne trgovačke odnose sa zapadnoeuropskim državama, no nažalost međusobna robna razmjena ponekad ne dostiže ni razinu iz doba Monarhije, a vanjskotrgovinska razmjena susjednih zemalja je na razini od 2 - 3%. Zbog takve jednostrane trgovine tvrtke sebi stvaraju konkurenciju na zapadu, dok u isto vrijeme mogućnosti na domaćim i susjednim tržištima ostaju nedovoljno iskorištene.

Stoga se u okviru ovoga događanja Hrvatska gospodarska komora -  Europska poduzetnička  mreža Hrvatske priključila Trgovinskoj i industrijskoj komori Pečuh-Baranja i mreži B2Fair Network u suorganizaciji poslovnih susreta pod nazivom CENTRAL EUROPEAN BUSINESSMAN MEETING.

U multilateralnim poslovnim razgovorima, kojima je glavna tema bio razvoj trgovine u okviru Srednjoeuropske regije, sudjelovalo je stotinjak tvrtki iz Bosne i Hercegovine, Italije, Luksemburga, Mađarske, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Ukrajine, a među njima i 17 tvrtki iz Hrvatske, za koje su inozemne tvrtke pokazale značajan interes  – Adriatic Blizna d.o.o., Alba d.o.o., Biognost d.o.o., Dekori MV d.o.o., Ekopak d.o.o., Elektron d.o.o., Heredium d.o.o., I.B.C.C. d.o.o., Komicro d.o.o., Mariolina d.o.o., M-profil d.o.o., Pan-pek d.o.o., Pluto d.d., Ram d.o.o., Sakpak d.o.o., SP-Promet d.o.o. i Tekol-teri d.o.o. Tvrtke koje su bile spriječene sudjelovati dostavile su svoj detaljan profil te su njihove djelatnosti, proizvodni programi i prijedlozi za poslovnu suradnju bili predstavljeni od strane djelatnika Europske poduzetničke mreže Hrvatske.

U konferencijskom dijelu događanja, uz prezentaciju gđe Vesne Trnokop-Tanta, Potpredsjednice HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU, a u okviru sekcije o prilikama za ulaganje, prezentaciju na temu 'Poboljšanja u luci Rijeka' održao je i gdin Željko Glavan, pomoćnik ravnatelja za komercijalno-operativne poslove u Lučkoj upravi Rijeka.