">
25.02.2011, 12:13

Poziv na uključenje u istraživanje "Hrvatski kvocijent inovativnosti - HKI"

Savjetnička tvrtka Sense Consulting, poslovni tjednik Lider i veleučilište VERN' pokrenuli su projekt "Hrvatski kvocijent inovativnosti - HKI" - prvo istraživanje inovacijskog kapacitet hrvatskih tvrtki.

Poslovno inovacijski centar Hrvatske – BICRO, vladina agencija za provedbu programa potpore tehnologijskom razvoju i glavni partner u Europskoj poduzetničkoj mreži Hrvatske za inovacije i transfer tehnologije jedan je od suradnika na projektu.

Glavni ciljevi HKI projekta:

- Podizanje svijesti javnosti o važnosti ulaganja u inovacijske kapacitete tvrtke radi jačanja konkurentnosti.

- Procjena inovacijskog kapaciteta malih, srednjih i velikih hrvatskih tvrtki iz raznih sektora gospodarstva.

- Rangiranje hrvatskih tvrtki koje sudjeluju u istraživanju na temelju njihovih inovacijskih kapaciteta, po kategorijama malih, srednjih i velikih tvrtki.

- Izrada preporuka za poboljšanje inovacijskih kapaciteta na razini tvrtke i na razini cjelokupnog gospodarstva.

 

Projekt uključuje i dodjelu priznanja najbolje ocijenjenim tvrtkama za sustavnu izgradnju, upravljanje i učinkovitu primjenu poslovnih inovacijskih postupaka usmjerenih na inovativnost, te procesa i modela koji dovode do stvaranja novih inovativnih proizvoda i usluga. Usporedno istraživanje i rangiranje inovativnosti domaćih tvrtki osigurat će uvid u stanje inovacijskog kapaciteta hrvatskog gospodarstva uopće te omogućiti njegovu usporedbu s drugim gospodarstvima.

Metodologiju provedbe istraživanja su razvili vodeći hrvatski stručnjaci iz područja inovacija, na temelju najbolje međunarodne prakse.

Koje su koristi za tvrtke?

Tvrtke koje ispune upitnik na točan i potpun način po završetku projekta dobit će personalizirani izvještaj koji će sadržavati uvid u:

- Smjernice za preispitivanje svojih inovacijskih aktivnosti.

- Stanje inovacijskog kapaciteta tvrtke u usporedbi s vrijednostima drugih hrvatskih tvrtki slične veličine.

- Mišljenje i smjernice grupe stručnjaka s područja razvoja inovacijskih kapaciteta.

- Identifikaciju potencijala i područja za poboljšanje.

 

Prikupljanje podataka provest će se tijekom veljače i ožujka putem standardiziranog upitnika na HKI mrežnoj  stranici www.inovativnost.hr/Upitnik, a rezultati istraživanja će se publicirati u tjedniku Lider i na mrežnim stranicama pokretača projekta – u obliku završne studije koja će uključivati i preporuke za poboljšanje u svim segmentima inovativnosti.

Tri tvrtke s najvišim kvocijentom inovativnosti u svakoj kategoriji (male, srednje i velike) dobit će posebna priznanja kao vodeće hrvatske inovacijske tvrtke u 2011. godini.

 

Za sva pitanja ili pomoć pri ispunjavanju upitnika obratite se na http://www.inovativnost.hr/Kontakt