31.03.2014, 15:09

Proizvođači tradicionalnih hrvatskih delicija na poslovnim susretima u Belgiji

Dana 24.03.2014. s početkom u 10,00 sati, je održana konferencija za medije nakon poslovnih susreta održanih unutar sajma delikatesne hrane i pića Tavola u Kortrijku (Belgija). Konferenciji je nazočila hrvatska zastupnica pri EU parlamentu, gospođa Biljana Borzan, kao i predstavnici Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera i Osječko-baranjske županije te neki od predstavnika tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su sudjelovali na poslovnim susretima.

 

TERA TEHNOPOLIS kao član sektorske grupe „Agrofood“ u sklopu projekta EEN dobila je priliku za suorganizaciju poslovnih pregovora u okviru Tavole, sajma delikatesne hrane i pića u Belgiji. Na sastanku sektorske grupe održanom u listopadu 2013. godine TERA TEHNOPOLIS je prepoznala mogućnost koja se pruža hrvatskim, a osobito slavonskim proizvođačima prehrambenih proizvoda. Tek sa korištenjem mogućnosti sektorske grupe TERA je došla u poziciju da projekt Europska poduzetnička mreža (EEN) koristi u maksimalnom kapacitetu. Posebnost sajma TAVOLA je u tome što je prikladan upravo za proizvođače koji imaju manje proizvodne količine i vrhunsku proizvodnju te su se u skladu sa tim ciljano tražili klijenti za odlazak na poslovne pregovore u sklopu sajma. Tako je 16 hrvatskih tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava dobilo je priliku predstaviti svoje proizvode na tržištu zemalja Beneluxa. Pred hrvatske proizvođače kulena, sireva, vina, voćnih rakija i džemova, bućinog i maslinovog ulja te začinske delikatesne paprike iz svih hrvatskih regija, no najvećim dijelom iz slavonsko-baranjske regije, postavila se prilika za plasman proizvoda na EU tržište kroz nastup na poslovnim susretima u sklopu ovog renomiranog sajma.

 

U cilju što kvalitetnijeg nastupa na pregovorima, TERA TEHNOPOLIS je klijentima izradila kvalitetne profile koji su objavljeni u bazi poslovnih pregovora. Kako bi hrvatski predstavnici bili što spremniji za same pregovore TERA je organizirala sastanke na kojima su sudionici pripremljeni za pregovaranje i upućeni u strategiju nastupa na ovakvim specifičnim pregovorima. Ono čime se nastup hrvatskih proizvođača na sajmu osobito može pohvaliti je dobivanje mogućnosti predstavljanja proizvoda u okviru tzv. Hrvatskog kutka gdje su im organizatori omogućili degustaciju proizvoda koju je posjetio velik broj uzvanika iz svih zemalja te neki od hrvatskih predstavnika u Europskom parlamentu.

 

Na Regionalnom forumu za raspravu "Zajednička poljoprivredna politika EU" održanom u prosincu 2013. godine u Osijeku započela je suradnja sa Uredom EU parlamenta u Osijeku te omogućeno financiranje odlaska na sajam kao i posjet EU parlamentu te su na taj način klijenti TERA TEHNOPOLIS dobili izuzetnu priliku za dodatnu promociju i predstavljanje svojih proizvoda na izložbenom doručku u EU parlamentu. Tako su dan nakon sajma i održanih pregovora hrvatski proizvođači posjetili Europski parlament gdje su organizirali degustaciju svojih proizvoda.

 

Hrvatski doručak u EU parlamentu posjetili su brojni gosti među kojima je bila i zastupnica Biljana Borzan koja je hrvatskim proizvođačima i omogućila odlazak na sajam.

Ono što je najvažnije što je proizašlo iz sudjelovanja na poslovnim pregovorima u okviru sajma Tavola je što su mali hrvatski proizvođači stekli samopouzdanje te otvorili mogućnost plasmana svojih proizvoda na vanjskom tržištu. Također, velik broj poslovnih pregovora koje su odradili otvara dodatnu mogućnost povezivanja i daljnje suradnje te, u konačnici, sklapanja ugovora te izvoz vlastitih proizvoda. Velika prepreka nastupu na stranom tržištu je nepoznavanje potencijalnih partnera. U ovom slučaju to je otklonjeno sasvim jednostavno, svaki sudionik TERA misije u Belgiju 2014. na putovanje je krenuo sa dva unaprijed zakazana poslovna sastanka.