12.12.2013, 16:02

Prvi natječaji iz programa Horizon

Europska komisija je po prvi put predstavila natječaje za projekte u okviru programa Europske unije za istraživanje i inovacije Horizon.. U prve dvije godine za poticanje europskog gospodarstva temeljenog na znanju i rješavanje pitanja kojima se pridonosi poboljšanju života ljudi namijenjeno je više od 15 milijardi eura. Djelovanje će se u razdoblju od 2014. do 2015. usmjeriti na 12 područja i obuhvatiti teme kao što su personalizirana zdravstvena zaštita, digitalna sigurnost i pametni gradovi. 
Komisija je po prvi put navela financijske prioritete za razdoblje od dvije godine te je istraživačima i poduzećima više nego ikad prije pružila sigurnost u pogledu usmjeravanja istraživačke politike EU-a. U proračunu za 2014. samo za natječaje izdvojeno je otprilike 7,8 milijardi eura, pri čemu je financiranje usmjereno na tri ključna stupa programa Horizon: 
Izvrsna znanost: Približno 3 milijarde EUR, uključujući 1,7 milijardi EUR za bespovratna sredstva Europskog istraživačkog vijeća namijenjena vrhunskim znanstvenicima i 800 milijuna EUR za stipendije Marie Skłodowska-Curie namijenjene mladim istraživačima (vidi MEMO/13/1123)Vodeći položaj industrije: 1,8 milijardi EUR za potporu vodećem položaju europske industrije u područjima kao što su IKT, nanotehnologije, napredna proizvodnja, robotika, biotehnologije i svemirDruštveni izazovi: 2,8 milijardi EUR za inovativne projekte kojima se rješava sedam društvenih izazova Obzora 2020., čime su u širem smislu obuhvaćeni: zdravlje; poljoprivreda, pomorstvo i biogospodarstvo; energetika; promet; klimatska politika, okoliš, učinkovito korištenje resursa i sirovine; promišljajuća društva i sigurnost 
Ukupni proračun EU-a u 2014. predviđen za istraživanje, uključujući navedene stavke i administrativne troškove, iznosi približno 9,3 milijarde EUR i narast će na 9,9 milijardi EUR u 2015. Konačni iznosi u 2015. ovisit će o odluci o godišnjem proračunu za 2015. U natjecateljskim pozivima za 2014. i 2015. obuhvaćen je i iznos od 500 milijuna EUR u dvogodišnjem razdoblju namijenjen inovativnim malim i srednjim poduzećima (MSP-ovi) kojima će biti na raspolaganju posve novi instrument.