23.12.2010, 10:20

Svečano otvaranje Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje


U Čakovcu je dne 6. prosinca 2010. održano svečano otvaranje Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TIC Međimurje).

Nakon uvodnih govora gospode Matije Derka, direktora Regionalne razvojne agencije Međimurje – REDEA d.o.o., Dalibora Marijanovića, direktora Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske – BICRO, Ivana Perhoča, župana Međimurske županije, dr.sc. Hrvoja Meštrića, ravnatelja Uprave za znanost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i državne tajnice Tihane Kraljić iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzeništva bio je obilazak prostora i svečano otvaranje prvog objekta TIC-a.

Svečanom otvaranju nazočili su i gospoda dr.sc. Željko Ivezić, Sveučilište Washington u Seattleu, Odjel za astronomiju; dr.sc. Dejan Vinković, Sveučilište u Splitu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Odjel za fiziku; Žarko Vorkapić, Itturus sum d.o.o.; mr.sc. Damira Miroslav, Međimursko veleučilište u Čakovcu i Darko Gotal, Gotal IFN d.o.o. koji su se nazočnima kratko obratili vezano uz temu TIC: rezultati i inicijative.

Otvaranju je uz direktora Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske – BICRO gospodina Dalibora Marijanovića nazočila i dr. sc. Ivana Nagy, viša izvršna direktorica Sektora za istraživanje i razvoj koja ističe "TIC Međimurje je jedan od šest TEHCRO centara na području Republike Hrvatske. Mrežu TEHCRO centara uz TIC Međimurje čine Tehnološki park Varaždin (inkubator za ICT tehnologije), Tehnološko i poslovno-inovacijski centar za marikulturu – MARIBIC Sveučilišta u Dubrovniku, Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci, Poslovno-inovacijski potporni centar Nova Gradiška usmjeren na CNC tehnologije i TERA TEHNOPOLIS iz Osijeka. BICRO je, u sklopu programa TEHCRO, do sada zaključio ugovore za razvoj tehnološke infrastrukture u iznosu od preko 63 milijuna kuna. Projekti se zaključuju na najdulje 5 godina, TEHCRO im pomaže premostiti početno razdoblje uspostave i učenja, nakon čega svi centri trebaju postati samoodrživi na tržištu naglasila je dr. sc. Nagy.

Tehnološko-inovacijski centar Međimurje je projekt koji je unutar BICRO programa razvoja tehnologijske infrastrukture TEHCRO dobio bespovratnu financijsku potporu u iznosu od 12 milijuna kuna. Preostali iznos do 24 milijuna kuna koliko iznosi ukupna vrijednost projekta osigurava Međimurska županija i TIC Međimurje. Ugovor o sufinanciranju projekta BICRO je potpisao 10. rujna 2009., te se projekt sada nalazi u drugoj godini implementacije.

Projekt ima za ciljeve poticati tehnološki razvitak regije kroz razvoj tehnološke infrastrukture i stvaranje uvjeta za zapošljavanje i napredovanje mladih stručnjaka, stvoriti uvjete za inkubaciju na znanju utemeljenih poduzeća te poticati njihovo pokretanje i razvoj u TIC-u i regiji, stvoriti uvjete za pružanje usluga vezanih uz transfer tehnologija i komercijalizaciju inovacija te jačati regionalna i međunarodna partnerstva s ciljem pružanja kvalitetnih usluga i podrške malim i srednjim poduzećima i rastućem akademskom sektoru u Međimurju i čitavoj regiji sjeverozapadne Hrvatske.

TIC Međimurje smješten je u Centru znanja koji je od strane Međimurske županije definiran kao središnje mjesto za podršku razvoju na znanju utemeljenog gospodarstva i u kojem su smještene ostale institucije namijenjene pružanju podrške razvoju (REDEA, veleučilište, energetska agencija). Ciljni tehnološki sektori TIC-a su računalni odnosno ICT sektor, metaloprerađivačka industrija i graditeljstvo. Fizička infrastruktura uključuje prostore unutar tri zgrade ukupne površine cca 3400 m2. Stanarima Centra pored uredskog prostora predviđenog za iznajmljivanje na raspolaganju je i specijalizirana oprema odnosno laboratoriji, primjerice AAL (Ambient Assisted Living) Laboratorij za razvoj i testiranje IT sustava za korištenje u građevinarstvu te Touch Table, prezentacijski i ulazni uređaj s površinom stola osjetljivom na dodir za potrebe timskog rada pri razvoju i testiranju novih proizvoda.

Regionalni partner u projektu je Međimursko veleučilište u Čakovcu. Inozemni partner na projektu je Zaklada INI – Graphics Net, međunarodna mreža institucija za napredno obrazovanje, usavršavanje, istraživanje i razvoj u računalnoj grafičkoj tehnologiji iz grupacije poznatog Frauenhofer Instituta koja u projekt unosi značajno iskustvo i znanje na području istraživanja i razvoja te komercijalizacije i transfera tehnologije u svrhu unapređivanja gospodarstva. Međimurska energetska agencija (MENEA), HGK i HOK pridruženi su partneri na projektu.

Projekt bi trebao polučiti dugoročne pozitivne učinke u vidu doprinosa gospodarskom razvoju regije, prvenstveno stvaranjem novih inovativnih tehnoloških poduzeća i otvaranjem novih visoko kvalificiranih radnih mjesta, te razvojem i transferom novih tehnologija i znanja.

Vlada RH je kroz program «Poticanje poduzetništva utemeljenog na inovacijama i novim tehnologijama», čija je provedba povjerena Poslovno-inovacijskom centru Hrvatske – BICRO, uložila od 2007. godine do danas preko 180 milijuna kuna u poduzetništvo utemeljeno na inovacijama i novim tehnologijama. BICRO je i nacionalni partner u Europskoj poduzetničkoj mreži Hrvatske (EEN - Enterprise Europe Network) koja pruža potporu malim i srednjim tvrtkama u pronalaženju puta k jedinstvenom tržištu Europske Unije, pristupu informacijama i uslugama, te transferu tehnologije, znanja i inovacija.