31.03.2015, 10:46

TERA TEHNOPOLIS – NOVI PARTNER U ERASMUS PROGRAMU ZA PODUZETNIKE



Erasmus za mlade poduzetnike pogranični je program razmjene koji pruža priliku mladim i ambicioznim poduzetnicima da uče od iskusnih poduzetnika koji upravljaju manjim tvrtkama u drugim zemljama sudionicama. Iskustva se razmjenjuju tijekom boravka kod iskusnog poduzetnika koji novom poduzetniku pomaže steći potrebne vještine za vođenje manje tvrtke. Domaćinu se pružaju novi pogledi na njegovu/njezinu tvrtku, kao i prilika za suradnju s inozemnim partnerima te učenje o njihovim tržištima.

Ciljna skupina projekta su iskusni poduzetnici koji se uključuju u svojstvu mentora (s više od 3 godine samostalnog rada) te mladi poduzetnici (s manje od 3 godine samostalnog rada ili osobe koje žele osnovati svoju tvrtku/obrt). Iako ime programa kaže za mlade poduzetnike, dobna granica zapravo ne postoji.

TERA TEHNOPOLIS je uključena u sedmi ciklus programa ERASMUS ZA MLADE PODUZETNIKE kroz konzorcij YOU ENTER EUROPE 2 koji vodi Provincia de Pesaro e Urbino iz Italije. Od početka programa 2009. godine je realizirano 2747 razmjena, 326 je u tijeku, a 144 u pripremi.

Većina mladih poduzetnika (81%) je tijekom razmjena identificirala nove poslovne mogućnosti, a polovina je pronašla poslovnog partnera. Njih 60% je tijekom razmjene dobilo nove ideje koje su kasnije ugrađene u nove proizvode i usluge. Više od polovine mentora je u svojim tvrtkama povećalo prihode.

Program Erasmus nije još jedna studentska praksa. To nije program razmjene orijentiran samo na usavršavanje, već program usavršavanja orijentiran na postizanje rezultata, odnosno pokretanje poslovanja nakon završetka. Program razmjene prosječno traje 3,5 mjeseca, a bitno je istaknuti da poslodavac mentor nema nikakvih dodatnih troškova jer novi poduzetnik ima stipendiju programa.

Nakon odabira lokalne kontakt točke TERA, prijava za sudjelovanje se sastoji od 4 dijela: prijavnog obrasca, motivacijskog pisma, životopisa i poslovnog plana. Zatim slijede procjena i odabir kandidata te pretraživanje i odabir mentora. U posljednjoj fazi se razmjena odobrava na razini konzorcija i programa.