28.03.2013, 11:42

Tourism@GAST 2013

Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Split, kao dio Europske poduzetničke mreže, organizirala je u okviru sajma GAST, 08. ožujka 2013. godine, 7. multilateralne gospodarske susrete.

Susreti su, kao nastavak prošlogodišnjih, među partnerima u Europskoj poduzetničkoj mreži okupili predstavnike Privredne komore Srbije, Gospodarske i industrijske komore Pećsa, Baranye iz Mađarske te Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine. S obzirom da su bile prisutne i strane tvrtke koje nisu nužno povezane uz partnere u EEN mreži, multilateralnim gospodarskim susretima su u konačnici prisustvovali poduzetnici iz: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske, Slovačke, Egipta i Francuske.

Uvodni dio susreta započeo je pozdravnim govorima, pa je tako u ime Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Split sudionike pozdravila predsjednica, Jadranka Radovanić, u ime predstavništva Privredne komore Srbije u Hrvatskoj sudionike je pozdravio direktor predstavništva Drenislav Žekić, a u ime EEN partnera iz Mađarske sudionike je pozdravila Eniko Schmidt, projekt menadžer.  

Po završetku prezentacija došao je red na najvažniji dio događanja, odnosno na gospodarske susrete. Multilateralni gospodarski susreti organizirani su u 8 petnaestominutnih termina, na 20 

stolova.Prezentacijski dio programa otvorio je Amir Kazić iz Agencije za promicanje ulaganja Bosne i Hercegovine s prezentacijom „Investicijske mogućnosti sektora turizma u BiH“. Zatim je slijedila prezentacija „Mogućnosti ulaganja u Gospodarsku zonu Primorski Dolac“ i završili smo sa prezentacijom tvrtke EOS Matrix gdje je Goran Jovanović predstavio „Kako naplatiti vlastita potraživanja“, izrazito primjerena prezentacija današnjoj situaciji u gospodarstvu.

Ove godine smo imali više od 100 prijava, od kojih je na susretima sudjelovalo 83 sudionika. Sastancima su prisustvovale 62 tvrtke s konačnim brojem od 124 realizirana sastanka.

Ovakve međunarodne poslovne sastanke u Splitu organiziramo već sedmi put zaredom. Prvi su održani na sajmu GAST 2010 godine, a zatim, iste godine, i na sajmu SASO. Svake godine nam pozitivne reakcije sudionika koji izražavaju potrebu za ovakvim tipom događanja otvaraju prostor za ponovnom organizacijom ovakvih susreta kako pri sajmovima tako i u sklopu drugih gospodarskih događanja.

Prema provedenoj anketi najviše sudionika je imalo između 1 i 6 sastanaka, dok je više od 80% sudionika ocijenilo ove gospodarske susrete kao vrlo dobre i odlične. Za njih 72% gospodarski susreti su donijeli konkretne rezultate u smislu dobrih poslovnih kontakata i sl, i već tradicionalno 100% anketiranih sudionika želi ponovno sudjelovati na gospodarskim susretima ove vrste.