10.11.2010, 10:26

U Udinama održani poslovni razgovori tvrtki iz Austrije, Hrvatske, Italije i Slovenije

U suradnji Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka s I.Ter Special Agency Gospodarske komore Udine, Gospodarskim komorama Trst, Koruška, Slovenija i Pula, Obrtničkom komorom Slovenije i Centrom za vanjsku trgovinu talijanske regije Veneto, a u okviru mreže komora Nova Alpe Adria i Enterprise Europe Network, organizirani su multilateralni poslovni sastanci, održani u Udinama, 11. listopada 2010.

U događanju je sudjelovalo 48 tvrtki iz sektora proizvodnje hrane i pića, proizvodnje vina, opreme za proizvodnju i pakiranje hrane, Ho.Re.Ca. opreme (klimatizacija, hlađenje, aparati za kavu, sustavi za kontrolu i sigurnost i ostala povezana oprema), namještaja i ostalog pribora za opremanje ugostiteljskih objekata. Pozivu na sudjelovanje odazvalo se 8 tvrtki iz Hrvatske – BUP d.o.o., PLUTO d.d., BALAENA d.o.o., VALLEVERDE d.o.o., DARNA d.o.o., B-COOP d.o.o., MIH d.o.o. te AZRRI – Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. 

Održano je sveukupno 198 poslovnih razgovora s potencijalnim domaćim i stranim partnerima iz regija Friuli Venezia Giulia, Veneto i Koruške, iz Istarske i Primorsko – goranske županije te iz Slovenije.

U okviru iste inicijative u prostorijama Komore Udine održana je i 5. konferencija predsjednika udruženja komora Nova Alpe Adria. Domaćin konferencije bio je g. Giovanni Da Pozzo, Predsjednik Komore Udine, a u radu su sudjelovali predsjednici ostalih komora članica kako slijedi: Antonio Paoletti, Komora Trst, Federico Tessari, Unioncamere Veneto, Franz Pacher, Komora Klagenfurt, Štefan Pavlinjek, Obrtnička komora Slovenije, Vinko Mičetić, ŽK Rijeka, Jasna Jaklin Majetić, ŽK Pula, te Joze Rener, pomoćnik generalnog direktora Komore Slovenije.

Komora Slovenije je ujedno i posljednja komora koja je nedavno postala član NAA, te je g. Rener ukratko predstavio područje djelatnosti Komore i svoja očekivanja u članstvu, a nazočni predsjednici zaželjeli su novom članu dobrodošlicu i kvalitetnu suradnju.

Tehnička radna grupa predstavila je ovogodišnje aktivnosti. Plan aktivnosti u potpunosti je realiziran uspješnim organizacijama multilateralnih poslovnih susreta u Celju i Udinama (ukupan broj sudionika preko 200, ukupan broj realiziranih razgovora preko 700, prosječna ocjena 4.5). Za projekt NICE nisu nađeni vanjski izvori financiranja.

Prijedlozi za 2011. godinu uključuju sljedeće:

-       organizaciju multilateralnih susreta na temu Green Economy (predviđa se organizacija susreta u Trstu u svibnju 2011., te dodatno obogaćen program za učesnike organizacijom posjete sajmu EOS – Exposition of Sustainability u Udinama). Inicijativom će biti obuhvaćena područja obnovljive energije, čistog transporta, zelene gradnje, menadžment voda i otpada, te upravljanje okolišem.

-       organizaciju zajedničke delegacije gospodarstvenika u drugoj polovici godine (mjesto i vrijeme odrediti će se sukladno odabranom EEN događanju, za praćenje je zadužena TRG)

-       prijava zajedničkog projekta NICE na sljedeći natječaj SEE

 

Dodatno je predloženo:

-       bienalna izmjenična organizacija multilaterala na teme Green i Blue Economy

-       razmjena baza podataka (potrebno dodatno definirati)

-       potreba višeg stupnja prepoznatljivosti i promocije Udruženja – razmotriti mogućnost kreiranja znaka i izdavanja promotivnih letaka

-       potreba informiranja EU delegata svake pojedine regije o ciljevima i aktivnostima Udruženja (predložen sastanak na tu temu u Veneciji 22.studenog 2010.)