17.09.2010, 15:31

Videokonferencija intelektualno vlasništvo u EU projektima

Videokonferencija o pravima intelektualnog vlasništva u EU projektima održana je ovaj četvrtak u Centru za forenzične znanosti u organizaciji Ureda za transfer tehnologije. Radionica je privukla zainteresirane znanstvenike Sveučilišta u Splitu kao i potporne organizacije Splitsko-dalmatinske županije.

Sama radionica je osmišljena u suradnji s IPR Helpdesk-om iz Alicante-a, Španjolska, u svrhu osnaživanja postojećih resursa i poticanja na sudjelovanje u EU projektima kako bi maksimalno iskoristili pružene prilike.

Također, kroz kratku prezentaciju sudionici su pobliže upoznati s uslugama koje UTT, kao dio Europske poduzetničke mreže, pruža bez naknade s ciljem jačanja konkurentnosti, odnosno položaja malih i srednjih poduzeća.

IPR Helpdesk (www.ipr-helpdesk.org) je projekt financiran od Europske komisije koji već više godina pruža besplatnu pomoć i podršku o pitanjima intelektualnog vlasništva sudionicima i potencijalnim prijaviteljima projekata koje podupire Europska unija.

Na radionici se raspravljalo o praktičnim pitanjima intelektualnog vlasništva (IP), pogotovo u projektima Sedmog okvirnog programa za istraživanje i razvoj (FP7) te Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP). Radionica je pokrila teme poput: utjecaj IP pitanja na krajnju uspješnost projekta, podjele vlasništva, licenciranje, konzorcijski ugovor, itd.

Projekti kroz FP7 i CIP programe su projekti koji u većini imaju ishode tehnologijskoga razvoja, inovacija ili drugih originalnih primjenjivih rezultata. Mnogi od njih su patentabilni ili s drugim oblicima zaštite intelektualnog vlasništva visoke vrijednosti, što daje dodatnu vrijednost za gospodarstvo i cijelo društvo, a posebnu dobit svim institucijama i pojedincima (pa i državama) koji su stvarali takve vrijednosti.

Za Hrvatsku je sudjelovanje u takvim programima višestruko vrijedno jer oni pružaju mogućnost za izravnu financijsku potporu znanstvenoj i gospodarskoj zajednici, aktivno sudjelovanje u stvaranju rezultata visoke vrijednosti, poticaj razvoju znanstvenih institucija i razvoju sustava upravljanja i osiguranja njihove kvalitete.