12.10.2010, 10:25

Zajednički nastup hrvatskih i mađarskih poduzeća na 13. Osječkom jesenskom sajmu

 

Županijska komora Varaždin, kao partner 13. Osječkog jesenskog sajma koji se od 30. rujna do 3. listopada 2010. godine održao na sajamskom prostoru Pampas u okviru provođenja aktivnosti prekograničnog projekta „PrE.Mu-Dra“ predstavila je hrvatske i mađarske tvrtke koje su se priključile projektu. U suradnji s Europskom poduzetničkom mrežom  održani su i  bilateralni poslovne razgovore u kojima su sudjelovali poduzetnici iz Varaždinske, Međimurske, Osječko-baranjske županije, te drugi zainteresirani poduzetnici i inovatori kao i izlagači na sajmu.

Ova sajamska manifestacija održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske gospodina dr. sc. Ive Josipovića koji se tijekom obilaska sajma  upoznao s ponudom izlagača. Desetak hrvatskih i mađarskih tvrtki vrlo uspješno predstavilo je svoje proizvode i poslovanje, a osobit naglasak stavljen je na promociju proizvoda klastera „Održivi razvoj„  koji je osnovan u HGK-Županijskoj komori Varaždin i koji je nastupio s lepezom proizvoda u sektoru energetike i zaštite okoliša kao jedne od najpropulzivnijih gospodarskih grana u Varaždinskoj županiji.

Tvrtka „Ducati- komponenti“ d.o.o. potvrdila je da slijedi recentne svjetske trendove u automobilskoj industriji predstavljanjem prvog vozila na električni pogon s ugrađenim hrvatskim komponentama. Veliki interes pobudila su rješenja korištenja obnovljivih izvora energije koje nudi tvrtka „Work-Ing“ d.o.o. Varaždin, te primjena najsuvremenijih tehnologija u korištenju obnovljivih izvora poduzeća „Energy-Plus“ d.o.o. koje je uz solarne jedinice ponudilo najnoviju široku lepezu LED rasvjetnih tijela.

„Ivančica“ Ivanec predstavila je novu kolekciju dječjih i mladenačkih cipela od kože robne marke „Frodo“.

S obzirom na poljoprivredno-prehrambeni profil slavonskog gospodarstva, velik interes iskazan je za proizvode kompatibilnih tvrtki, u prvom redu širok asortiman opreme i uređaja za prehrambenu industriju kojeg proizvodi tvrtka „Oprema-Strojevi“ d.o.o Ludbreg, te proizvode za UVC dezinfekciju zraka, površina i tekućine koje plasira tvrtka „Aura Steril“ d.o.o. Varaždin.

Svoje proizvode za opremanje interijera predstavila su poduzeća iz Međimurske županije DC Filo Čakovec i „Bernarda“ Pušćine, te poljoprivrednu mehanizaciju tvrtka „Strojarstvo-Čalopek“ iz Pušćina.

„Premudra“- Povezivanje poduzetnika

U projektu Pre-Mu-Dra predviđeno je redovito održavanje bilateralnih poslovnih razgovora s ciljem povezivanja hrvatskih i mađarskih tvrtki. Prvi u nizu sastanaka održan je također u okviru sajma u Osijeku 1. listopada 2010. U  organizaciju poslovnih razgovora uključila se mađarska i hrvatska Europska poduzetnička mreža u Županijskoj komori Osijek, TERA-Tehnopolis d.o.o. Osijek, Fondu za razvoj poduzetništva Županije Zala i Industrijskoj i trgovinskoj komori u Pečuhu (Mađarska), te partneri u projektu „PrE-Mu-Dra“ agencije REDEA d.o.o. Čakovec i Javna zaklada za poduzetnički centar županije Somogy.

Nakon pozdrava gđe. Ane Nikšić (TERA-Tehnopolis), gđe. Andree Szokene (Fond za razvoj poduzetništva Županije Zala), gosp. Jake Horvata (REDEA) i poslovne tajnice HGK-Županijske komore Osijek gđe. Katarine Pekanov, kao domaćina poslovnog susreta, gđa. Renata Papec iz HGK-Županijske komore Varaždin održala je uvodnu prezentaciju o mogućnostima prekogranične suradnje.

Bilateralni poslovni razgovori s ukupno 39 sudionika omogućili su direktne kontakte i pronalazak novih partnera za tehničke i komercijalne poslove u Hrvatskoj i Mađarskoj. Poslovni razgovori „Premudra“ i profili sudionika, kao dio programa INOVA®  / BUDI UZOR®  2010, promovirani su u katalogu 35. hrvatskog salona inovacija i 6. međunarodne izložbe inovacija, prototipova i poslovnih planova-Budi uzor koju je organizirala TERA-Tehnopolis d.o.o. Osijek.  

Sljedeći bilateralni individualni razgovori održat će se 25. studenog 2010. godine u Mađarskoj (Nagykanisza).

 

Projekt PrE-Mu-Dra usredotočen je na unaprjeđenje gospodarske suradnje u pograničnom području (Hrvatska i Mađarska). Cilj je projekta korištenjem različitih instrumenata podići razinu poznavanja gospodarske aktivnosti u pograničnom području (Mađarske i Hrvatske) te stvoriti mogućnosti za izravnu komunikaciju među tvrtkama s potencijalom prekogranične suradnje. Također, projekt će omogućiti zajedničku promociju tvrtki potencijalnim poslovnim partnerima u pograničnom području.

Projekt se financira iz IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska 2007.-2013.

Aktivnosti

Projekt PrE-Mu-Dra poslovnoj zajednici nudi:

  • Informacije o širenju poslovanja u mađarskim županijama Zala i Somogy, te Međimurskoj i Varaždinskoj županiji u Hrvatskoj na internetskoj stranici  www.pre-mu-dra.eu ;
  • Bazu podataka o poduzećima u prekograničnom području koja olakšava pronalaženje potencijalnih poslovnih partnera i međusobnu komunikaciju;
  • Sudjelovanje na poslovnim sastancima i burzama;
  • Razmjenu iskustava kroz studijska putovanja;
  • Sudjelovanje na poslovnim seminarima;
  • Zajednički nastup na 13. Osječkom jesenskom sajmu od 30. rujna do 3. listopada 2010. Godine;
  • Sudjelovanje na konferencijama (Završna konferencija, proljeće 2011. godine).
 

Partneri: Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Varaždin, Regionalna razvojna agencija Međimurje - REDEA, Čakovec, Poduzetnički centar Županije Somogy, Kapošvar, Mađarska, Zaklada Županije Zala za promicanje poduzetništva, Zalaegerszeg, Mađarska- vodeći partner projekta.

Kontakt:

Renata Papec, HGK-Županijska komora Varaždin

E-mail: rpapec@hgk.hr

Tel: 042 405 480

 

Ivan Bengeri, HGK-Županijska komora Varaždin

E-mail: ibengeri@hgk.hr

Tel: 042 405 490

 

Snježana Štiber, HGK-Županijska komora Varaždin 

E-mail: sstiber@hgk.hr

Tel: 042 405 491