27.11.2009, 11:00

Završen projekt „Partners for investment promotion“

13. studenog 2009. u Bruxellesu u organizaciji Eurochambresa održana je završna svečanost zatvaranja projekta Partners for investment promotion, pokrenutog od strane Europske komisije i Eurochambresa koji je započeo je prije 18 mjeseci (trajao je od svibnja 2008 do studenog 2009).

Glavni cilj projekta bio je promocija investiranja tj. razvoja povoljne okoline za privlačenje i zadržavanje stranih ulaganja u zemlje zapadnog Balkana.

O projektu
Uzimajući u obzir izvrsne preduvjete zemalja u regiji (blizina EU, niski troškovi rada te visoka stručnost svih razina radne snage), mogućnosti za strana ulaganja su velike, a izvješće OECD-a iz 2006. godine pokazalo je kako je dosadašnja razina ulaganja puno niža nego što bi mogla biti obzirom na mogućnosti koje zemlja nudi. Projekt Partners for investment promotion imao je za cilj potaknuti daljnja ulaganja u zemlje regije te poboljšati informiranost o aktivnostima i mogućnostima koje nude investicijski partneri (komore, nacionalne agencije, strani ulagači). Ključnu ulogu u procesu imale su komore u zemljama regije pri čemu se jačala njihova savjetodavna uloga o tome kako dobiti i zadržati strana ulaganja.

Zemlje obuhvaćene projektom su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija te Srbija.

Na svečanosti zatvaranja projekta bili su prezentirani rezultati dvije aktivnosti koje su provedene u okviru projekta:
1)       istraživanje o preprekama direktnim stranim ulaganjima u zemlje zapadnog Balkana
2)       rezultati aktivnosti 8 klastera koji su radili na projektima vezanima za investiranje u različitim područjima (agrofood, metal industry, automotive, spa...)

Rezultati istraživanja
Istraživanje o preprekama direktnim stranim ulaganjima provođeno je tijekom ovog ljeta na temelju upitnika koje su komore uključene u projekt trebale provesti svaka na uzorku od 60 ispitanika. Upitnike je pripremio OECD u suradnji sa Eurochambresom, a ukupno je sakupljeno 860 odgovora iz komora zapadnog Balkana i 259 odgovora koje su prikupile europske komore.

Istraživanjem se nastojalo na jednom mjestu objediniti stajališta privatnog sektora EU-a i domaćeg privatnog sektora u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji te osigurati sveobuhvatan i ažuriran pregled percepcije sadašnjih i potencijalnih ulagača u regiji.

Teme koje su bile obuhvaćene upitnikom bile su slijedeće:
- investicijska politika, trgovinska politika, ljudski kapital, gospodarske reforme, pristup financiranju i porezna politika i administracija.

Rezultati istraživanja pokazali su da se investicijska klima poboljšala u posljednjih nekoliko godine, ali da su ostale dvije najveće prepreke investiranju, a to su:
1)       korupcija
2)       netransparentan pravni okvir

Na uvodnom predstavljanju svečanog zatvaranja projekta sudjelovali su i veleposlanici Misija pri EU: Albanije Mimoza Halimi, BiH Osman Topčagić, Hrvatske Branko Baričević, Crne Gore Slavica Milačić, Srbije Roksanda Ninčić i Jani Bogoevski, ministar savjetnik, Misija Makedonije pri EU. Od ostalih govornika sudjelovali su Dirk Vantyghem, direktor za međunarodne odnose, EUROCHAMBERS, Pierre Mirel, direktor, DG Enlergement, EK, Micol Martinelli, viši savjetnik za međunarodne odnose EUROCHAMBERS. Na skupu su također sudjelovali predstavnici gospodarskih komora i predstavnici Misija pri EU.

Zadnji dio događanja bio je predviđen za predstavljanje rada i aktivnosti 8 klastera koji su sudjelovali na projektu

Iz Hrvatske u projektu su sudjelovale slijedeće županijske komore:
Županijska komora Karlovac, Županijska komora Split te Županijska komora Rijeka zajedno sa komorom Liverpool i komorom Bilbao sudjelovale su u projektu 'BILIV KlaSteR'
Cilj projekta bio je razviti adekvatne usluge komora za borbu protiv gospodarskih izazova veznih za utjecaj pada teške industrije u regijama koje sudjeluju u projektu

Županijska komora Sisak sa Komorom Zenica i Komorom Niš kao partnerima sa Zapadnog Balkana te Komorom Sheffield i Oviedo kao europskim partnerima sudjelovala je u projektu "Klaster proizvođača i prerađivača metala Zapadnog Balkana".
Cilj projekta bio je razviti klaster tvrtki koje posluju u području metalne industrije (proizvođača i prerađivača) kako bi se stvorilo povoljno okruženje za privlačenje izravnih stranih ulaganja.

Komora Zagreb zajedno sa komorom Udine te komorom VOKA iz zapadne Flandrije sudjelovala je u projektu P.A.S.E.P. - Promoting Agrifood Sources for Export Performances
Cilj projekta bio je razvoj kapaciteta Komora Zagreb i Kantona Sarajevo kako bi mogle pomoći svojim članicama u promicanju izvoza njihovih proizvode u EU kroz razmjenu najbolje prakse i tehničke pomoć Komora Udine i Komore Zapadne Flandrije.

Ostali partnerstva bila su slijedeća:
- Network of Centres for project development and management'
- Serbian- Bosnian Spa adventure
- Business opportunities in the field of renewable energies, waste management & recycling
- Prespa Lake Region: Investment Destination
- Establishment of Western Balkans automotive and supplier industry excellence centre

Brošuru „Prepreke pri investiranju u zemlje zapadnog Balkana" u PDF izdanju u možete pogledati ovdje.