">
29.05.2013, 10:02

„Zelena ekonomija: EMAS sustav, BIO otpad i sektor površinske obrade"

Europska komisija kroz Okvirni program za konkurentnost i inovacije (CIP) financira projekt WE-EEN (WIZARD OF THE ENVIRONMENT ENTERPRISE EUROPE NETWORK – ČAROBNJAK IZ OKOLIŠA EUROPSKE PODUZETNIČKE MREŽE). Tera Tehnopolis d.o.o., nacionalni koordinator projekta za Hrvatsku, 22.05.2013. u Osijeku organiziralo je radionicu pod nazivom „Zelena ekonomija: EMAS sustav, BIO otpad i sektor površinske obrade kroz prava, obveze i usklađivanje s EU regulativom“.

Radionica s temama iz područja gospodarenja otpadom, održivog upravljanja okolišem i korištenja BIO otpada kao obnovljivog izvora energije izazvala je veliku zainteresiranost poduzetnika Slavonije i Baranje koji su tražili mjesto više kako bi svoje poslovanje prilagodili nadolazećem strožem europskom zakonodavstvu na području zaštite okoliša.

Tim odabranih predavača je predstavio načela uvođenja i organizacije sustava EMAS (Eco-Management and Auditing Sheme), njegovu ulogu i koristi. Mr.sc. Ivana Ostoić je istaknula kako sustav  predstavlja dobrovoljnu normu primjenjivu na sve javne ili privatne organizacije čiji je glavni cilj stalno unapređivanje odnosa prema okolišu. Također je obratila pažnju sudionicima kako BIO otpad danas postaje sve veći potencijal za dobivanje energije. Svoju podršku projektu pružio je i Grad Osijek u čije ime je govorila Ivanka Krajina te je uputila nazočne u potrebne procedure prilikom izdavanja dozvola za gospodarenje otpadom i najavila novost koje će donijeti novi Zakon o okolišu. Na radionici je bilo riječi o učinkovitijem iskorištavanju energije u poslovanju i mogućnostima njezinog korištenja iz obnovljivih izvora prilikom proizvodnog procesa o čemu je govorio gospodin Luka Gabrić, direktor osječke tvrtke Domino d.o.o.  Za kraj je, kao primjer dobre prakse, direktor Tera Tehnopolis d.o.o. prof.dr.sc. Ivan Štefanić predstavio svoga dugogodišnjeg klijenta, Hladni val d.o.o. iz Nove Gradiške, uspješnog izvoznika ICEsonic uređaja i opreme za industrijsko čišćenje suhim ledom na svih pet kontinenata.

Više od 30 poduzetnika i konzultanata imalo je prilike raspraviti o problemima koji ih muče kada je riječ o pravima, obvezama i usklađivanju s EU regulativama. Stoga je zaključeno je da postoji potreba i interes za njihovim većim informiranjem o aktualnim temama iz sektora gospodarenja otpadom i zelenog poslovanja.

Ovom prilikom pozivamo sve tvrtke, koje imaju pitanja ili trebaju usluge iz područja zaštite okoliša te su zainteresirani za uvođenje certifikata i privođenje poslovanja standardima Europske unije, da nam se jave na broj telefona 031/251-000, e-mailom na ured@tera.hr ili osobno na adresu Trg Ljudevita Gaja 6 u Osijeku te posjetom web stranice www.tera.hr. Više informacija o projektu, kao i popis konzultanata, dostupan je na www.we-een.eu.