Središnja proslava Svjetskog dana turizma u znaku kulture i vodećih turističkih inovacija


Svjetski dan turizma, koji se svake godine obilježava 27. rujna, ove je godine po preporuci Svjetske turističke organizacije u znaku teme "Turizam povezuje kulture". Središnja proslava održati će se u Hrvatskoj gospodarskoj komori dana 27. rujna s početkom u 19:00 sati izražavanjem ključnih gospodarskih poruka i dodjelom prestižnih godišnjih nagrada za vodeće hrvatske inovacije u turizmu - CBTour.

"Turizam povezuje kulture" naglašava snažnu ulogu turizma u izgradnji međunarodnog razumijevanja i uzajamnog poštovanja. Sa gotovo 940 milijuna turista preko međunarodnih granica u 2010. godini, nikada povezanost među narodima i kulturama nije bila veća. Ova tema ključna je za razbijanje prepreka između različitih kultura i njegovanja tolerancija, poštovanja i uzajamnog razumijevanja.

Promicanje i razvoj turizma s ciljem doprinosa gospodarskom razvoju, međunarodnom razumijevanju, miru, prosperitetu i općem poštivanju ljudskih prava i temeljnih sloboda ključne su smjernice ovogodišnje proslave Svjetskog dana turizma.

Osim izražavanjem ključnih gospodarskih poruka od strane predstavnika političkog, gospodarskog, kulturnog i javnog života, ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana turizma biti će, drugu godinu za redom, popraćeno svečanom dodjelom prestižnih godišnjih nagrada za vodeće turističke inovacije.

U okviru nacionalnog projekta CBTour (Croatian Business Tourism) čiji je cilj razvoj i promocija hrvatskih inovacija u turizmu na hrvatskoj i posebno europskoj razini, u ukupno 9 kategorija za projekte i programe pravnih i fizičkih subjekata, 2 kategorije za studentske projekte i programe te 2 kategorije za fotografske radove biti će dodijeljene prestižne nagrade CBTour.

Organizatori obilježavanja Svjetskog dana turizma i tom prigodom dodjele nagrada CBTour su Društvo inovatora Sigma i Hrvatska gospodarska komora - Europska poduzetnička mreža Hrvatske uz generalno pokroviteljstvo Banco Popolare Croatia d.d. i pokroviteljstvo Grada Zagreba - Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Croatia Airlinesa d.d.. U realizaciju ovogodišnjeg projekta CBTour uključeno je ukupno 36 javnih, gospodarskih i obrazovnih institucija te poduzeća i medija, što predstavlja gotovo 100%-tno povećanje broja partnera u odnosu na provedbu projekta u 2010. godini.

Sukladno provedenom javnom natječaju za dodjelu nagrade CBTour kojeg je objavilo Društvo inovatora Sigma, pristiglo je ukupno 64 programa i projekata s područja cijele Republike Hrvatske što predstavlja točno 100%-tno povećanje u odnosu na prijave pristigle tijekom 2010. godine.

Stručno povjerenstvo sastavljeno od 11 hrvatskih stručnjaka (Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska gospodarska komora - Europska poduzetnička mreža Hrvatske, Grad Zagreb - Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Grad Zagreb - Gradski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, Banco Popolare Croatia, Hrvatski institut za tehnologiju, Zagorska razvojna agencija, Savez za energetiku Zagreba i Društvo inovatora Sigma) nominiralo je ukupno 37 projekata i programa pravnih i fizičkih subjekata koji su se našli u najužem izboru za dodjelu nagrada CBTour. U svakoj kategoriji biti će dodijeljena jedna nagrada te posebna nagrada za istaknuti nacionalni doprinos povezivanju kultura kroz turizam, a dobitnici nagrada biti će poznati na svečanosti dodjele nagrada.

Svečana dodjela nagrada održati će se, kako smo prethodno naveli, u okviru svečanosti obilježavanja Svjetskog dana turizma dana 27. rujna 2011. godine s početkom u 19:00 sati u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore.

Radujemo se i ovogodišnjoj proslavi Svjetskog dana turizma te vjerujemo kako smo se odabirom najkvalitetnijih programa i projekata znatno približili osnovnom cilju – razvoju, prepoznavanju i isticanju vodećih inovacija u turizmu Republike Hrvatske.

Lokacija

Kalendar događanja

Uspješne priče

Vijesti iz mreže

Prikaži sve vijesti
RSS

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati obavijesti iz mreže izravno na e-mail, molimo unesite svoje podatke:
Arhivi newslettera možete pristupiti ovdje.

enterpreneurSHEp croatia
 
HAMAG BICRO TERA TEHNOPOLIS d.o.o. Tehnološki park Varaždin Ured za transfer tehnologije Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci d.o.o. (STeP Ri)

Hrvatska gospodarska komora
Europska poduzetnička mreža Hrvatske
Rooseveltov trg 2, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: een@hgk.hr

European Commission This project has been funded with support from the European Commission.
This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.