03.07.2017, 11:07

Akademija inovativnog poduzetništva

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku predstavlja okosnicu sustava za potporu poduzetnicima u Istočnoj Hrvatskoj koji svoje poslovanje temelje na znanju i tehnologiji. Kada je riječ o visokoj tehnologiji, rijetko je u pitanju samo lokalno tržište, takvi proizvodi se u pravilu razvijaju za veliko regionalno ili globalno tržište. TERA Tehnopolis je kao specijalizirana institucija Sveučilišta zadužena za zaštitu intelektualnog vlasništva i transfer rezultata istraživanja u gospodarstvo. Od 2008. godine TERA je partner u Europskoj poduzetničkoj mreži – EEN te uz pomoć mrežnih partnera i instrumenata podupire poduzetnike u njihovom izlasku na tržište EU. Zajedničko tržište EU ima 500 milijuna korisnika i kao takvo je zanimljivo mnogima, no uspostavljanje poslovnih odnosa nije jednostavno i ne dešava se samo od sebe.

Nakon tri godine, međunarodna izložba inovacija, prototipova i poslovnih planova Budi uzor®/Inova® se ponovno održava u Osijeku. Glavni organizator ovogodišnje izložbe je TERA Tehnopolis d.o.o. uz suorganizaciju Saveza hrvatskih inovatora, Hrvatske udruge inovatora poduzetnika i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Izložba se održava od 9. do 11. studenoga 2017. godine u dvorani Gradski vrt u Osijeku pod temom „Smart Cities“.

Akademija inovativnog poduzetništva i razvijanje poslovanja uz pomoć Europske poduzetničke mreže izuzetno je važna komponenta izložbe Budi uzor®/Inova®. Za uspješnu realizaciju Akademije izuzetno je važan odabir domaćih i stranih predavača i potpornih institucija, pri čemu je posebice važno da pored predavača iz redova konzultanata i nastavnika svih razina, sudjeluju i sami poduzetnici. Akademija je mjesto za dobivanje ključnih informacija u vezi poslovanja, mjesto pronalaska partnera, kupaca, dobavljača ili unaprjeđenje ekološkog aspekta proizvodnje uz poticanje cirkularne ekonomije, a sve je podređeno povećanju konkurentnosti poduzetnika i olakšavanju nastupa na EU tržištu.

Ovom prilikom se pozivaju svi istraživači, poduzetnici i poduzetničke potporne institucije za sudjelovanje u Akademiji inovativnog poduzetništva u sklopu koje su već najavljeni predavači i stručnjaci iz različitih područja i institucija (Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci – StepRi, Hrvatska gospodarska komora – HGK). Razlozi za sudjelovanje su višestruki: prilika za predstavljanje/prezentaciju kompetencija i sposobnosti potencijalnim poslovnim partnerima, umrežavanje, prikupljanje informacija o poslovima odnosno proizvodima/uslugama koje se traže na međunarodnom tržištu (EEN sajam poslovnih mogućnosti) te o mogućnostima financiranja iz EU fondova, mogućnost ostvarivanja kontakata s iskusnim konzultantima za financiranje iz EU fondova, konzultacije o pitanjima zaštite intelektualnog vlasništva (EEN - IPR Help desk) te individualne konzultacije za ostala konkretna pitanja.