31.01.2011, 14:07

Energetika: Raspisan novi natječaj težak 67 milijuna eura (CIP IEE 2011)

U Zagrebu, 31. siječnja 2011.- Izvršna agencija za konkurentnost i inovacije (EACI) u ime Europske komisije upravlja ovogodišnjom provedbom natječaja CIP IEE teškog 67 milijuna eura (u 2010. godini odobreno je 58 milijuna eura za 44 projekta).

Riječ je o natječaju u okviru programa "Inteligentna energija za Europu" čiji je cilj doprinijeti sigurnoj, održivoj i cjenovno kompetitivnoj energiji za Europu kroz poticanje energetske učinkovitosti i racionalnog korištenja energetskih resursa, promicanje novih i obnovljivih izvora energije, potporu energetskoj diversifikaciji i promicanje energetske učinkovitosti i korištenja novih i obnovljivih izvora energije u transportu. 

Program posebno doprinosi EU Strategiji "ENERGY 2020", a u operativnom smislu pokriva djelovanje u sljedećim područjima - energetska učinkovitost i racionalno korištenje energetskih resursa (SAVE), novih i obnovljivih izvora energije (ALTENER) i energije u transportu (STEER) kojim se potiče energetska učinkovitost i korištenje novih i obnovljivih izvora energije u prometu.

Indikativni ukupni iznos na raspolaganju u okviru ovog natječaja je 67 milijuna eura (SAVE - 12 milijuna eura, ALTENER - 16 milijuna eura, STEER - 12 milijuna eura i integrirane inicijative - 27 milijuna eura) za programe koji maksimalno mogu trajati 3 godine a po pojedinom programu se osigurava sufinanciranje u iznosu od 75% ukupno prihvatljivih troškova osim u programima kvalifikacijskih inicijativa i obuke građevinskih radnika gdje se osigurava sufinanciranje u visini do 90% ukupno prihvatljivih troškova. Prijedlozi programa mogu se dostaviti isključivo u elektronskom obliku, a obrazac za prijavu biti će uskoro dostupan na http://ec.europa.eu/intelligentenergy.

Podnositelji zahtjeva mogu biti pravne osobe, bilo javne ili privatne, te osnovane na području Europske unije, Norveške, Islanda, Lihtenštajna i Hrvatske. Natječaj je otvoren do 12. svibnja 2011. godine u 17:00 sati, osim za programe kvalifikacijske inicijative i obuku građevinskih radnika kada je datum zatvaranja 15. lipnja 2011. godine u 17:00 sati. Važno je naglasiti kako se ne financiraju istraživanja, razvoj tehnologija i investicije u opremu kao ni izolirane, pojedinačne akcije na nacionalnoj ili lokalnoj razini.

Nacionalna kontakt osoba je mr. Domagoj Validžić iz Uprave za energetiku i rudarstvo Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Više informacija o samom natječaju može se pronaći na http://ec.europa.eu/intelligentenergy, a bilo koja pitanja o natječaju mogu se postaviti korištenjem on-line obrazaca na http://ec.europa.eu/energy/intelligent/contact/enquiries_en.htm.

- Kako bismo hrvatskim poduzetnicima i ostalim pravnim osobama konkretno pomogli u prijavi na navedeni natječaj, učinili smo dostupnim cjelokupni Poziv za prijedloge programa na hrvatskom jeziku, koji se može preuzeti na internetskim stranicama www.croenergo.eu" - izjavio je Tomislav Marjanović, predsjednik Saveza za energetiku Zagreba.

NATJEČAJNA DOKUMENTACIJA