27.11.2013, 12:47

Održana MEĐUNARODNA KONFERENCIJA „Čarobnjak iz okoliša Europske poduzetničke mreže - EEN“

TERA TEHNOPOLIS  i Unioncamere del Veneto-Eurosportello Veneto Italija organizatori su  Međunarodne konferencije WE-EEN: Čarobnjak iz okoliša Europske poduzetničke mreže i usluge zaštite okoliša za male i srednje poduzetnike koja  se održala  20. 11. 2013. u Osijeku.  Na ovoj Konferenciji bile su obrađene sljedeće teme: prezentacija projekta na međunarodnoj i nacionalnoj razini, energetska efikasnost i audit, aktivnosti malih i srednjih poduzetnika u sklopu projekta, EMAS sustav gospodarenja otpadom, programi poticanja malog i srednjeg poduzetništva i projekata zaštite okoliša, te predstavljanje projekta eko-dizajna IMAGEEN.

Zaštita okoliša je područje od posebnog interesa za TERA TEHNOPOLIS – trenutno administriramo 2 EU projekta u zaštiti okoliša. Projekt WE-EEN obuhvaća tri sektora: gospodarenje otpadom, površinsku obradu materijala, te elektronski i elektronički otpad.  Ciljevi projekta su smanjenje utjecaja na okoliš, podrška malim i srednjim poduzetnicima u pretvaranju izazova u ekonomske prilike, kao i povećanje podrške poduzetnicima od strane pružatelja ekoloških usluga kroz EEN. Prednosti koje pruža projekt WE-EEN su slijedeće:

*za male i srednje poduzetnike: povećanje znanja o europskoj i nacionalnoj ekološkoj legislativi; pristup okolišnim uslugama, kontakt s pružateljima usluga, poboljšane okolišne performanse

*za pružatelje okolišnih usluga: edukacija unutar projekata, kontakt s poduzećima-korisnicima usluga, umrežavanje na europskoj i nacionalnoj razini, nove kompetencije

*za članove EEN: pristup svim dokumentima/analizama/bazama podataka unutar projekta, mogućnosti zajedničke edukacije i razvijanja metodologija, suradnja u pružanju usluga.

Ostali partneri na projektu su gospodarske komore iz Njemačke, Rumunjske, Grčke, Bugarske, Slovenije i Crne Gore, kao i Fondacija MIR iz Makedonije i Institut Mihajla Pupina iz Srbije.