24.09.2010, 15:37

Svečano potpisivanje krovnog Sporazuma između BICRO-a, Sveučilišta i prepoznatih centara

Sporazum u svezi provedbe PoC programa kojim vladina agencija sufinancira početne faze inovativnih znanstveno-poduzetničkih projekata

U Zagrebu, 17. rujna 2010. u auli rektorata Sveučilišta u Zagrebu potpisan je krovni Sporazum o međusobnim pravima i obvezama vezano uz provedbu programa Provjere inovativnog koncepta – PoC (engl. Proof of Concept) između Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske – BICRO, Sveučilišta u Zagrebu (Ured za transfer tehnologije) i četiri prepoznata TEHCRO centra: Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci d.o.o, Tehnološki park Varaždin d.o.o., Regionalna razvojna agencija Međimurje – REDEA d.o.o. i TERA Tehnopolis d.o.o. iz Osijeka

Svečanost je započeta pozdravnim riječima prorektorice za znanost i tehnologiju Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Melite Kovačević i direktora Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske – BICRO Dalibora Marijanovića, nakon čega se nazočnima obratio ministar znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske dr. sc. Radovan Fuchs.

Krovni Sporazum potpisali su Dalibor Marijanović, direktor BICRO-a; prof.dr.sc.Melita Kovačević, prorektorica za znanost i tehnologiju; te prof.dr.sc. Ivica Orlić, mr.sc. Andrija Petrović, mr.sc. Matija Derk i prof. dr.sc. Ivan Štefanić, direktori prepoznatih centara.

Dalibor Marijanović, direktor BICRO-a naglašava: "Izuzetno sam zadovoljan odazivom zainteresiranih za prijavu u novi Program budući je već u prvom pozivu gotovo trostruko premašen iznos predviđenog proračuna Programa, a što je pokazatelj opravdanosti pokretanja programa i uvođenja takvog financijskog instrumenta. Odaziv natjecatelja obvezuje BICRO i partnere na ulaganje daljnjih napora kako bi se osigurala dodatna sredstva i zadovoljila povećana potražnja. Ovim činom smo ispunili jednu od zacrtanih mjera programa gospodarskog oporavka budući smo uveli novi program u području istraživanja i razvoja i aktivno uključili prepoznate centre u provođenje programa".

Nakon svečanog potpisivanja krovnog Sporazuma potpisani su ugovori o sufinanciranju projekata u visini od preko 635 tisuća kuna čije je prijave zaprimio Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.
Radi se o dva projekta Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, o projektu Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te projektima Instituta Ruđer Bošković i Instituta za fiziku. Ugovore je potpisao direktor BICRO-a s čelnicima navedenih institucija i voditeljima projekata.

Program Provjere inovativnog koncepta – PoC financiraju Vlada Republike Hrvatske i Svjetska banka, a pokrenut je u suradnji s partnerima: Uredom za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveno-tehnologijskim parkom Sveučilišta u Rijeci – SteP Ri, Tehnološkim parkom Varaždin i Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje u okviru Regionalne razvojne agencije Međimurje – REDEA.

Program bespovratnim sredstvima u iznosima od 35.000 do 350.000 kuna po projektu, financira provjeru i zaštitu intelektualnog vlasništva, demonstraciju tehničke izvedivosti i izradu funkcionalnog prototipa. Iz Programa je moguće financirati do 75% ukupnih troškova. Ostatak od najmanje 25% natjecatelj treba osigurati iz vlastitih ili drugih izvora. Smisao provjere inovativnog koncepta je utvrditi tehničke karakteristike i komercijalni potencijal rezultata istraživanja, čime će se premostiti jaz između istraživanja i razvoja i tržišta.  Program provjere inovativnog koncepta podupire predkomercijalne aktivnosti istraživača i poduzetnika na putu razvoja novih proizvoda, usluga i tehnoloških procesa, s ciljem pružanja potpore u ranoj fazi razvoja inovacije, kako bi se pomogao i usmjerio daljnji razvoj i smanjio rizik investicije u kasnijoj fazi.

Poslovno-inovacijski centar HrvatskeBICRO osnovala je Vlada RH 1998. godine radi provedbe Vladinih programa potpore tehnološkom razvoju kao središnju ustanovu za razvoj i unaprjeđenje inovacijskog i tehnologijskog sustava.

BICRO je ključna organizacija u nacionalnom inovacijskom sustavu čije je osnovna uloga u razvoju i provedbi programa državne potpore i tehnologijskog razvoja kao generatora održivog rasta i na znanju utemeljenog gospodarstva sposobnog za ravnopravno sudjelovanje na globalnom tržištu.

Vlada RH je kroz programe čija je provedba povjerena Poslovno-inovacijskom centru Hrvatske – BICRO., uložila od 2007. godine do danas preko 178 milijuna kuna u poduzetništvo utemeljeno na inovacijama i novim tehnologijama. BICRO je i nacionalni partner u Europskoj poduzetničkoj mreži Hrvatske (EEN - Enterprise Europe Network) koja pruža potporu malim i srednjim tvrtkama u pronalaženju puta k jedinstvenom tržištu Europske Unije, pristupu informacijama i uslugama, te transferu tehnologije, znanja i inovacija.